Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Val 2014

Nykvarnspartiet och Moderaterna får egen majoritet

Nykvarnspartiet kom igen efter bakslaget 2010 och är nu Nykvarns klart största parti. Nazistiska Svenskarnas parti kommer inte in i kommunfullmäktige.

Bob Wållberg styr Nykvarn med sitt Nykvarnsparti.

Bild: Paola N Andersson

Annons

Inför kommunvalet i Nykvarn var frågan vilket parti som skulle bli störst. 2010 var skillnaderna mellan Nykvarnspartiet, Socialdemokraterna och Moderaterna inte så stora.

Nu hade alla målet att bli störst och ta posten som kommunalråd.

Men det blev inte ens jämnt. Nykvarnspartiet som backade kraftigt 2010 kom igen och fick nu 29,2 procent av rösterna. Socialdemokraterna och Moderaterna var på behörigt avstånd med 22,5 respektive 20,3 procent.

Annons

Annons

– Det känns jättebra. Det är ett kvitto på att vi har gjort bra saker. Det känns bra att vi får förnyat förtroende, säger kommunalrådet Bob Wållberg (NP).

Nykvarnspartiet ökar ett mandat till nio. Göran Nygren (M) är nöjd, trots att den höga målsättningen inte infriades.

– Vi är ganska glada. Jämfört med rikstrenden har vi hållit ställningarna.

Moderaterna tappade till slut 1,1 procent, men behåller sina sju mandat. Göran Nygren räknar med att Moderaterna och Nykvarnspartiet fortsätter att styra kommunen ihop.

– Vi och NP ser ut att få egen majoritet. Sedan får vi förhandla om fler ska vara med.

Socialdemokraterna backar en aning, men behåller sina sju mandat.

Sverigedemokraterna går framåt och tar tre mandat. Värt att notera är dock att partiet endast har två kandidater på sin lista.

Miljöpartiet behåller sina två mandat. Centern ökar från ett till två, medan Folkpartiet går åt motsatt håll och tappar till ett mandat.

Vänsterpartiet tappar sitt enda mandat.

Nazistiska Svenskarnas parti, med tidigare nationaldemokraten Daniel Spansk i spetsen, hade som mål att ta två platser i kommunfullmäktige. Men det blev endast 43 röster totalt och partiet var därmed inte ens nära ett mandat.

Kristdemokraterna lyckades inte heller med att göra comeback i Nykvarnsfullmäktige.

Siffrorna är preliminära fram till att sluträkningen är klar.


Mathias Jonsson

Mathias.jonsson@lt.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy