Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Val 2014

”Inga partier utom SD kan fira”

Bara SD har riktig anledning att vara nöjda med valresultatet, menar statsvetaren Jenny Madestam.

Att Sverigedemokraterna gör ett så extremt bra val överraskar statsvetaren Jenny Madestam. Inga andra partier kan vara nöjda, menar hon.

Bild: Christina Hjalmarsson

Annons

När siffrorna från rösträkningen började rulla ut i går kväll var det få som hade anledning att vara glada.

Statsvetaren och Södertäljebon Jenny Madestam bevakade Socialdemokraternas valvaka i Stockholm för norsk television.

– Socialdemokraterna är väl nöjda att de ligger över 30 procent, de och Vänsterpartiet är väl lite halvnöjda. Det kommer att bli en rödgrön regering i minoritet. Men det ser ut som att det egentligen inte är några partier utom Sverigedemokraterna som kan vara riktigt nöjda, säger hon.

Annons

Annons

Hon var under kvällen inte särskilt överraskad över hur siffrorna såg ut.

– Fi ser ut att inte komma in och det är väntat utifrån de mätningar som har varit. Man vet att de blir överrepresenterade i valundersökningar och att SD blir underrepresenterade.

Några överraskningar för dig?

– Det är väl att SD ser ut att göra ett så extremt bra val. Det var nog få som hade trott att det skulle bli så här bra.

Vad tror du det beror på?

– De tycks ha tagit mycket från Moderaterna. Moderaterna har drivit en generös linje i migrationspolitiken, det är nog en del väljare som är missnöjda med det. Sen finns det en ganska stor grupp väljare som är missnöjda och upplever att det politiska etablissemanget inte förstår deras verklighet.


Thomas Leitner

thomas.leitner@lt.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy