Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Val 2014

Färre röstade i Södertälje

Årets valdeltagande i Södertälje visade en liten men sjunkande trend i staden, i samtliga val.

Annons

I riksdagsvalet sjönk valdeltagandet med 0,9 procent, till 75,9. I valet till kommunfullmäktige röstade 70,3 procent, en minskning med 1,9. Och i landstingsvalet röstade 70,4 procent av de röstberättigade i den sydvästra kretsen, en minskning med 1,7 procent.

I kommunvalet utmärker sig högstatusområden som Pershagen med högre valdeltagande, medan områden som Ronna och Hovsjö sticker ut med extra lågt valdeltagande. I ett av Ronnas valdistrikt röstade bara 42,5 procent av invånarna, i Hovsjö pendlade röstandet mellan 45,5 procent till 51 procent.

Annons

Annons

- Inte ovanligt på något vis, så här har det skiljt tidigare mellan olika delar av staden. Orsaker kan exempelvis vara att röstande i områden med högre grad utrikes bakgrund kan ha svårare att sätta sig in i politik och val i det nya landet, säger Ola Schön, kanslichef hos kommunen som ansvarar för vallokaler, personal och inrapportering av rösterna till valmyndigheten.

Om Ung Fritids satsning (Rock the vote-konsert) på ökat ungdomligt valdeltagande gav önskat resultat hade Ung Fritids enhetschef Hewan Temesghen på måndagen ingen uppfattning om.

– Vi har inte hunnit med sådan utvärdering ännu!


Mikael Ewerlöf

mikael.ewerlof@lt.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy