Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Val 2014

Sverige går mot regeringsskifte

Sverigedemokraterna ser ut att få en vågmästarroll med 10,5 procent, enligt SVT:s vallokalsundersökning som tyder på att det blir regeringsskifte. (Uppdaterad klockan 21.21.)

De rödgröna blir större än Alliansen i SVT:s vallokalundersökning(Valu).

Sverigedemokraterna blir tredje största parti och Feministisk initiativ når riksdagen med minsta marginal, enligt Valu.

De tre rödgröna partierna får 44,8 procent av rösterna, medan Alliansen får 39,7 procent, enligt Valu. Det tyder på att Sverige får ett maktskifte.

Sverigedemokraterna (SD) skulle, enligt Valu, bli tredje största parti med 10,5 procent. Det innebär nästan en fördubbling jämfört med 2010.

SD tredje störst

SD:s partisekreterare Björn Söder såg "mycket positivt" på siffrorna. Men när SD-ledaren Jimmie Åkesson röstade i Stockholm med sin familj sade han.

- Det mest intressanta är att vi får behålla vågmästarställningen.

Annons

Enligt Valu blir SD vågmästare. Det kan dock hänga på om Feministiskt initiativ (Fi) kommer in i riksdagen. Partiet låg precis på fyraprocentsspärren enligt Valu.

Annons

- Det är ju en rysare, sade Fi:s förgrundsgestalt Gudrun Schyman.

M tappat stort

Hon befarade att resultatet i Valu ligger något högre än det slutliga valresultatet.

Socialdemokraterna får i Valu ett lite bättre resultat än det katastrofala valresultatet 2010 och får 31,1 procent. S har som mål att nå 35 procent.

- Med det här resultatet kommer Stefan Löfven bli statsminister och leda Sverige i en annan riktning, sade Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin.

Moderaterna får i Valu 22,2 procent vilket är nästan åtta procentenheter under 2010 års rekordresultat.

Valu är den största svenska vallokalsmätningen, i vilken uppemot 10 000 väljare svarar på frågor efter att ha varit i vallokalen och röstat.

Skolan viktigast

I EU-valet var skillnaden mellan Valu och valresultatet ovanligt stor. Till exempel underskattades Sverigedemokraternas resultat med flera procentenheter. I riksdagsval brukar Valu ligga närmare valresultatet än i EU-val.

Skolan verkar ha varit den viktigaste frågan för väljarna. Den toppade listan redan 2010, och verkar denna gång varit ännu viktigare, enligt Valu. Något "jobbval" som S och M gärna talar om verkar det inte ha varit. Sysselsättningsfrågan har blivit mindre viktig än 2010.

Köer

Vallokalerna stängdes klockan 20 och på flera håll rapporterades strida strömmar av väljare och i vissa fall köer under dagen. På grund av hårt tryck från röstare skulle vallokalen i Nordstan i Göteborg hålla öppet fram till 21.30.

I Kärrtorp ställde en grupp nazister till bråk i en vallokal vid Kärrtorps gymnasium.

Annons

Annons

Statsminister Fredrik Reinfeldt röstade på Tibble gymnasium.

- Vi känner att vi är väl förberedda att fortsätta. Men om det räcker eller inte får vi se i kväll, sade han

C var hoppfullt.

Mer optimistisk var Allianskollegan, Centerledaren Annie Lööf.

- Vi har haft en medvind under veckan från Centerpartiets sida. Jag tar inte ut något i förskott men känslan är att Alliansen kommer att få fina resultat i kväll.

Höga förväntningar hade Miljöpartiets språkrör Åsa Romson som siktar på att få sitta i en eventuell rödgrön regering.

- Vi skulle gå i taket om vi fick tvåsiffrigt, sade hon.

MP:s siffra i Valu var dock en besvikelse, 7,1 procent.

De rödgröna får 44,8 procent mot 39,7 för Alliansen, enligt SVT:s vallokalsundersökning. Fi får 4,0 procent.

Gudrun Schyman tycker att det är en rysare.

- Nu gäller det att siffrorna håller i sig, jag hoppas verkligen det, så att vi kan få ett regeringsskifte och isolera Sverigedemokraterna, men det är skakigt, säger Schyman till TT.

Om SD:s framfart:

- Det är extremt sorgligt och fruktansvärt, säger demokratiminister Birgitta Ohlsson (FP) till TT.

Ohlsson reagerar starkt på händelserna, som hon kallar för demokratiska oacceptabla.

- Valprocessen måste vara lugn och trygg där demokratins spelregler respekteras på plats. Varje väljare ska kunna kräva att få rösta i stabilitet och utan ingrepp på det här sättet.

Så här ser resultatet ut för de enskilda partierna, enligt SVT:s vallokalsundersökning:

S:31,1

MP:7,1

Annons

V:6,6

M: 22,2:

FP:6,0

C: 6,5

KD:5,0

SD:10,5

Fi:4,0

Övriga:1,0

Annons

Socialdemokraternas skolpolitiske talesperson Ibrahim Baylan om sin partiledares möjlighet att bilda regering utifrån vallokalsundersökningarna:

- Jag tror att Stefan Löfven har varit väldigt klok som inte har velat binda upp sig för blockpolitiken, för om det här blir valresultatet så är det helt klart viktigt att man har möjlighet att samverka och samarbeta med många partier, för trots alla slagord måste Sverige styras.

TT: Du menar hoppande allianser i olika frågor i riksdagen?

- Jag tror att man måste kunna samarbeta, särskilt som Sverigedemokraterna verkar bli väldigt, väldigt stora, svarar Baylan.


Texten uppdateras.


Mikael Hellmyrs

mikael.hellmyrs@lt.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy