Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Val 2014

Löfven verkar bli ny statsminister

S-ledaren Stefan Löfven ser ut att bli ny statsminister, enligt SVT:s vallokalundersökning.

Sverigedemokraterna går kraftigt framåt och för Feministiskt initiativ blir resten av kvällen en nagelbitare.

- Med det här resultatet kommer Stefan Löfven bli statsminister och leda Sverige i en annan riktning, sade Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin, vars parti enligt Valu bara ökar marginellt till 31,1 procent. Målet var 35 procent.

- Jag tycker att det är väldigt tydligt att Alliansen har fått en känga, framför allt de nya Moderaterna som kollapsat och tappat var fjärde väljare, säger hon.

Svårt regeringspussel

Men Löfven kan få mycket svårt att bilda en stabil regering.

De tre rödgröna partierna får 44,8 procent av rösterna, medan Alliansen får 39,7 procent, enligt Valu. Det tyder på att det kan bli regeringsskifte.

Annons

Sverigedemokraterna (SD) skulle, enligt Valu, bli tredje största parti med 10,5 procent. Det innebär nästan en fördubbling jämfört med 2010 och en stor uppgång för tredje valet i rad.

Annons

Partisekreterare Björn Söder är nöjd och optimistisk om slutresultatet efter kvällens tidiga mätningar.

- Vi vet att vi brukar vara underskattade i sådana här undersökningar. Jag tror att en slutsiffra på 13—14 procent inte är orimlig. För oss är det viktiga att behålla vågmästarrollen och så ser det ju ut att bli, säger Söder till TT.

Symbolisk vikt

Att bli riksdagens tredje största parti är symboliskt viktigt.

- För oss är det en viktig milstolpe i jakten på att ta upp striden med S och M om att vara störst i svensk politik, säger Söder som utgår från att tredjeplatsen också ska innebära ökat inflytande, till exempel i form av en vice talman.

De rödgröna får inte egen majoritet, även om Fis Valusiffra på 4 procent håller och partiet kommer in i riksdagen och stödjer Löfven. Enligt en uträkning av mandatfördelningen från Valu i en simulator på Valmyndighetens hemsida skulle de rödgröna och Fi tillsammans få 172 mandat, tre mandat kort för att få egen majoritet. Alliansen skulle få 140 och SD 37.

- Det är ju en rysare, sade Fis förgrundsgestalt Gudrun Schyman om partiets notering i Valu.

Hon befarade att resultatet i Valu ligger något högre än det slutliga valresultatet.

Ras för M

På Allianspartiernas valvakor var stämningen betydligt dystrare. Moderaterna får i Valu 22,2 procent vilket är nästan åtta procentenheter under 2010 års rekordresultat.

Annons

Annons

Om vallokalsundersökningarnas prognoser stämmer kan Alliansen inte sitta kvar, säger partisekreteraren Kent Persson.

- Vi hade satt upp målet att Alliansen skulle kunna sitta kvar i regeringsställning. Det kommer vi inte att lyckas med, säger han.

Även på Miljöpartiets valvaka var stämningen låg efter Valu-siffrorna, som gav partiet 7,1 procent.

- Det är blandade känslor förstås. Det är väldigt stort att det ser ut som att vi kan byta ut Alliansregeringen och bilda en ny regering. Men vi hade hoppats på att behålla vår plats som tredje största parti, säger MP:s partisekreterare Anders Wallner.

Valu är den största svenska vallokalsmätningen, i vilken runt 10 000 väljare svarar på frågor efter att ha varit och röstat. I riksdagsval brukar Valu ligga ganska nära valresultatet.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy