Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Val 2014

Godner firade vinst i premiärval

Socialdemokraterna jublade – till sist.Man ser ut att regera vidare lokalt – och det blir regeringsskifte på riksnivå.

Annons

Det var en nervös väntan för kommunstyrelsens ordförande Boel Godner på söndagskvällen. Hon stod i en blålila klänning och tittade på tv, på en datorskärm och i sin telefon. Log lite nervöst mot sina partikollegor.

– Ja, det var lite av examen för mig. Det är mitt första val som ledare och ja, jag kan erkänna att kommunsiffrorna var mest intressanta för min egen del i kväll, sa Boel.

Annons

– Men visst, det är väldigt glädjande att det blir regeringsskifte, självklart. Och Stefan Löfven är rätt man att leda en regering i det här parlamentariska läget, fortsatte Godner.

Själv kommer hon, av allt att döma när hälften av valdistrikten var räknade att fortsätta att regera Södertälje.

– Om det är så här starka Södertäljesiffror till riksdagsvalet blir de minst lika bra i kommunalvalet. Så är det alltid, men man vet inte.

Annons

– Det ser ut som om vi får egen majoritet, och det är huvudsaken. Men det är riktigt tråkigt att se att Sverigedemokraterna lär få upp emot 14 procent i kommunfullmäktige. Det är verkligen inte bra, sa Boel vid 23-tiden på söndagskvällen.

Medan några av hennes partikamrater skulle åka vidare till den stora S-valvakan och segerfesten i Stockholm valde Boel att stanna kvar i Södertälje.

– Det är här i Södertälje jag vill vara i kväll och i natt. Jag ska följa varenda siffra innan jag går hem. Det här är festligt nog.

När vallokalsundersökningen presenterades vid 20-tiden var det lite jubel, och mycket sorl på Socialdemokraternas valvaka på Park hotell.

Det oklara parlamentariska läget, Sverigedemokraternas starka siffror, och osäkerheten huruvida stödpartiet Feministiskt initiativ skulle komma in riksdagen eller inte, gjorde att feststämningen var dämpad.

Men ju längre kvällen led, desto gladare blev Socialdemokraterna.

Boel började le.

Hos Miljöpartiet var det lite dystert, trots att det såg att bli regeringsskifte på riksnivån. Målet att bli tredje största parti, att komma före Sverigedemokraterna, sprack.

Annons

– Man blir lite fundersam, sa Ewa Lofvar Konradsson. Att SD blir större är trist, helt klart.

Hos Vänsterpartiet var det muntra miner, trots att Feministiskt initiativ såg ut att sno röster från egna partiet.

– Det positiva är ju att Alliansregeringen försvinner. Men regeringsfrågan ser lurig ut, sa Staffan Norberg. Risken finns att det blir nyval om något år. Det ser ut som om Fi tagit röster från oss, men vi har ändå gått framåt något.


Jalmar Carlson

jalmar.carlson@lt.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy