Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Val 2014

Expert: "Sverige blir mer likt övriga Europa"

Prognosen är tydlig: Sverigedemokraterna ser ut att bli tredje största parti. Enligt SVT:s vallokalsundersökning ökar partiet till 10,5 procent.

Bild: Foto: Per Larsson / Tt

Annons

De första prognoserna tyder på att Sverige får ett regeringsskifte – men också att valet relativt sett största vinnare blir Sverigedemokraterna.

Enligt SVT:s vallokalsundersökning ökar SD med 4,8 procentenheter till 10,5. Därmed skulle SD bli tredje största parti och få en vågmästarroll i riksdagen, även om Feministiskt initiativ kommer in.

Och enligt Ann-Cathrine Jungar, lektor i statsvetenskap vid Södertörns högskola, kan siffrorna i vallokalsundersökningen vara i underkant.

– I vallokalsundersökningen inför EU-valet var SD underrapporterat eller undernoterat. Och jag har följt opinionsmätningarna som har gjorts i veckan och SD ligger mellan 10 och 11 procent. Tredje största parti ser de ut att bli, säger hon.

Annons


Vad beror SD:s framgångar på?

– Förra valet kom de in i riksdagen, då får man mycket mer resurser i form av partistöd och administrativa resurser. SD har fått ett mer professionaliserat parti. Medierna måste också bevaka riksdagspartier. SD har fått mer synlighet och exponering, samt mer resurser för kommunikation och kunnat bygga upp sin webbsida, sin kampanj och sin annonsering. De har fått ut sin politik på ett annat sätt, säger Ann-Cathrine Jungar.

Annons

Under den senaste mandatperioden har SD också växt sig större sett till antalet medlemmar.

– Vid förra valet hade SD 5000 medlemmar. Nu har man mer än fördubblat det. Man har byggt upp sina kommunala organisationer och har större lokal närvaro. Då når man också ut till fler. Det har betydelse för att de vuxit. För de har inte ändrat sin politik, säger Ann-Cathrine Jungar.

– Den enda fråga där de har trovärdighet är invandringspolitiken. Det såg man i vallokalsundersökningen, för de som röstat på SD var invandringen och missnöjet med andra partier viktigast. Så har det alltid sett ut.

Hon menar att mediegranskningen inte bromsar SD:s tillväxt, trots upprepade skandaler, utan till och med hjälper till att bygga en bild av att partiet står upp mot etablissemanget.

– Partiet har ju aldrig backat i opinionsmätningarna. Skandalerna bekräftar på sätt och vis deras verklighetsbild, att medierna inte förstår och saknar respekt för vanliga människor och deras känslor för invandringen utan i stället ser ned på dem.

Annons

En annan faktor till valframgången är enligt Ann-Cathrine Jungar migrationsfrågornas ställning i det politiska samtalet.

– Invandringen blev en viktig fråga. När Dansk Folkeparti fick sitt genombrott 2001 var invandringen också en viktig fråga. Det här är första valet där det varit så i Sverige. Fredrik Reinfeldt öppnade för det i sitt sommartal.

Annons


Hur ska man se SD:s framgång i en europeisk kontext?

– Sverige blir mer likt övriga Europa. Sverige betraktades fram till förra riksdagsvalet som ett undantag, eftersom vi inte hade högerextrema partier i riksdagen. Nu ligger vi mer i Europas mittfåra, säger Ann-Cathrine Jungar.


Jacob Sjölin

jacob.sjolin@lt.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy