Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Val 2014

Bildspel: Här röstar Södertälje och Nykvarn

Inte förrän solen började värma ordentligt på valdagen kom väljarna i gång. Men då var det å andra sidan kö till flera av Södertälje och Nykvarns röstlokaler.

Annons

Vid Hagabergs folkhögskola i Södertälje stod valsedelsutdelarna på rad i solskenet. En av dem var kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S) som under några timmar delade ut röstsedlar innan hon själv passade på att rösta. Valdistrikt 18 var det som gällde för henne, med 1 400 röstberättigade.

– Det har ju jämnat ut sig mellan blocken så här mot slutet och det är förstås otroligt spännande nu. Men det har varit mycket kampanjande och Socialdemokraterna är ute även i dag. Själv vill jag se ett resultat nu, säger hon.

Förra valets lokala siffror för Södertälje kom dock sent, nästan sist, minns Boel Godner.

– Det är ju lite synd att vi inte har någon riktig koll på hur det ser ut i Södertälje.

En liknande oro upplever politikerna i Nykvarn.

Annons

Utanför en av de fem röstlokalerna, den vid Björkestaskolan, står Leif Zetterberg (NP), förste vice ordförande i kommunfullmäktige.

Annons

– Det är svårt att känna hur valvindarna blåser. Ena stunden känns det riktigt bra och nästa känns det som att vinden vänt. Problemet tror jag lite är att folk inte röstar utifrån vad vi gjort och åstadkommit utan de röstar utifrån vad vi vill och kommer att göra, säger han.

En bit från röstlokalen, på Lugnets äldreboende, bor Marianne Källström. Hon är rullstolsburen och har svårt att ta sig till röstlokalen själv. Därför följer Lillemor Garbenius Källström med henne.

– Det här har ju blivit tokigt, säger Lillemor Garbenius Källström medan hon hjälper Marianne Källström in.

– Marianne, som bor på Lugnet, där det finns en röstlokal, ska behöva ge sig hit. Det beror på att man velat jämna ut antalet röstberättigade mellan distrikten, säger hon.

I Nykvarn var förra valets ödesfråga skolan, berättar Leif Zetterberg.

– En viktig fråga nu tror jag är bostäder, att bygga billiga både hyres- och bostadsrätter, säger han.


Känner du att det finns någon fråga där ni inte riktigt nått fram till väljarna?

– En fråga som kom upp rätt sent i debatten är Hökmossbadet. Beskrivningen av vad vi vill är inte riktigt rätt där kan jag känna. Vi vill inte bygga några höghus på stranden. Däremot har vi velat ha in många olika förslag till hur vi kan utveckla platsen, säger han och fortsätter:

– Jo, och så har vi centrumfrågan. Jag vet inte hur många gånger vi sagt att det nya centrumet inte kommer att kosta Nykvarnsborna ett dugg eftersom vi inte längre äger centrumet.

Annons

Nu återstår att se vad Nykvarnsborna tycker, de cirka 7000 röstberättigade, varav 85 procent röstade vid förra valet.

Annons

Annons


Roger Stigell

roger.stigell@lt.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy