Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Val 2014

Bostadsplaner vid sjö – en stridsfråga

Bostäder eller inte på fastigheten Älgbostad vid sjön Yngern? Planeringen är redan i gång, men motstånd finns.

Eget förslag. Här behövs inga bostäder, sade Alf Claesson och Alexandra Falk Claesson när de presenterade Miljöpartiets förslag för Hökmossbadet och Älgbostad för ett år sedan. Men nu är bostadsplaneringen i full gång.

Bild: Paola N Andersson

Annons

Nykvarn. Nykvarns kommun köpte Älgbostad för att kunna utöka och förbättra Hökmossbadet. Men det finns också planer på att bygga bostäder där. Sedan i våras pågår en så kallad markanvisningstävling. Fyra bolag har anmält sitt intresse.

Tanken är att kommunen säljer marken till ett eller två bolag som bygger bostäder. 30–60 bostäder beräknas, enligt förstudier, få plats.

Annons

Planen är dock fortfarande att badet ska växa, enligt Daniel Ängmo, planarkitekt på Nykvarns kommun.

Annons

– Mot vattnet ska miljön vara offentlig. Det här ska vara ett grönt område och det ska göras mer tillgängligt. Den äldre gården vill vi bevara och utveckla, säger han.

Men det här är en fråga där det finns tydliga skiljelinjer mellan partierna. Miljöpartiet är till exempel helt emot bostadsplanerna. För ett år sedan presenterade partiet sin egen idé: ett friluftsområde med bad, 4H-gård, amfiteater, parkourpark och upplysta gångvägar.

– Det här är en viktig fråga för Nykvarnsborna – eftersom det inte går att backa. Det sista centrumnära området vid Yngern ska användas för alla Nykvarnsbors bästa, säger Göran Bodlund (MP).

Nykvarnspartiet är ett av partierna som står bakom bostadsplanerna i områdets norra del. Enligt ordförande Peter Nyman finansierar pengarna från markförsäljningen utvecklingen av badet och ett friluftsområde – utan att det kostar skattepengar.


Mathias Jonsson

mathias.jonsson@lt.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy