Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Val 2014

Vill ge mer makt till personalen

En personal per hjälptagare, och låt personalen planera arbetet själva. Så vill Åke Swedjemark lyfta hemtjänsten.

Åke Swedjemark tycker att personalen borde få planera hemtjänstarbetet. ”Det skulle bli mycket mer effektivt”, säger han.

Bild: Paola N Andersson

Annons

92-årige Åke Swedjemark har haft hemtjänst i ungefär tre år. Balansen är inte vad den en gång var och han behöver hjälp med att bära ut soporna, gå på promenader och duscha.

– Allt det andra gör jag själv, berättar han.

Han själv har kommunal hemtjänst, men tycker det är bra att det finns privat hemtjänst och gillar inte det nya sättet hemtjänsten i Södertälje ska organiseras på.

Men han tycker det är viktigare hur hjälpen från hemtjänsten läggs upp än i vems regi den utförs.

Han berömmer personalen, men tycker att de har för lite att säga till om, och att arbetet är fel organiserat.

I dag har många som får hjälp via hemtjänsten kontakt med många olika personer. Forskare på kommunförbundet som studerade hemtjänsten på en ort såg att hemtjänsttagarna i snitt hade besök av 26 olika personer på en månad.

Annons

Annons

Helt fel, tycker Åke, arbetet borde i stället läggas upp så att så få personer som möjligt, helst bara en, står för alla insatser, menar han. Det är också personalen som utför arbetet som ska få stå för planeringen tycker han.

– De kan lättare se vad som behöver göras när, vad som kan vänta några dagar om de kommer tillbaka till samma person. Det skulle bli mycket mer effektivt, säger han.

Hur ska Södertäljes äldre garant¬eras en bra hemtjänst?


LT-frågan:

Socialdemokraterna:Utveckla välfärden i stället för att privatisera. Det ska finnas möjlighet till valfrihet inom hemtjänsten, men säkerställ att aktörer inom vård- och omsorg i Södertälje är välskötta och professionella. Skapa hemtjänstteam kring den äldre för att säkra kvalitet och medbestämmande. Satsa på personalen genom att investera i kompetensutveckling och få bort det ofrivilliga deltidsarbetet.

Vänsterpartiet:Bort med girighet som drivkraft. Övervinster ska återinvesteras för att utveckla hemtjänsten. Valfrihet utan LOV – mer valfriheten i innehållet i vad som ska göras. Bort med riskkapital-företagen – gynna lokala företag och kooperativ. Utbildad personal med bra lön är en förutsättning. Mindre personalomsättning – bättre arbetsvillkor.

Miljöpartiet:Miljöpartiet står bakom den nuvarande modellen med fem privata utförare samt kommunen som alternativ i hemtjänsten. Den modell som tidigare användes med fri etablering (LOV) medförde oönskade inslag av kriminalitet, därför var vi tvungna att ändra på reglerna. Efter en tuff period för kommunen kan vi nu fokusera på att förbättra kvaliteten i kommunens egna hemtjänst.

Annons


Moderaterna:

Annons

Moderaterna står upp för äldres rätt att fritt välja utförare i hemtjänst. Vi menar att det är de äldre som ska få avgöra vem de väljer att släppa in i sitt hem. Vi vill därför återinföra LOV (lagen om valfrihet), samtidigt som vi är tydliga med att det krävs kvalitetssäkring och tydliga krav för företag i branschen. Vi vill säkra att kunderna får det som är beviljat i biståndsbedömningen.

Folkpartiet:Självklart ska våra äldre själva få bestämma över vem som kommer hem och ger vård och omsorg. Lika naturligt som sjuåringar väljer skola ska ”årsrika” välja hemtjänst. Återinför därför LOV, Lagen om valfrihet. Genom robust biståndsbedömning och bättre uppföljning stoppar vi ruffel och båg. Låt inte valfriheten förfuskas genom kommunens egna brister i kontroll och kvalitetssäkring.

Kristdemokraterna:All äldreomsorg ska präglas av trygghet, värdighet och delaktighet. Valfriheten ska utökas och kvaliteten säkras genom tydliga riktlinjer samt uppföljning av en ny kvalitetsenhet KD vill bygga upp enligt modell från andra kommuner. All hemtjänst ska mätas elektroniskt för att säkerställa kontinuitet (antal personal) och tidsåtgång. Nyckeltal kan då tas fram för jämförbarhet. Satsa på utbildning av personal.

Centerpartiet:För det första, tillräckliga resurser. Öka kompetensen och antalet fast anställda och minska antalet timmisar. Vi föreslår skilj städningen från omsorgen och minska antalet personal som den äldre behöver möta, ex. max sex personer under sex månader. Vi har föreslagit och vill införa en kvalitetsenhet som säkerställer kvalitén oavsett vem som utför omsorgen. Ge äldre makten att välja, återinför valfriheten.

Annons


Sverigedemokraterna:

Annons

Den sammantaget viktigaste uppgiften är att säkerställa kontinuitet såväl för personer som blir föremål för hemtjänsten samt anställda inom densamma. Systemet med tillsättning via bemanningsföretag bör skrotas eftersom det skapar otrygghet, stress och bristande kontinuitet för alla inblandade parter.

Fem får dela på hemtjänsten

2012 införde Södertälje fri etablering inom hemtjänsten.

Antalet brukare och kostnaderna ökade snabbt under det första året.

Efter polistillslag mot två hemtjänstföretag beslutade kommunen att överge den så kallade LOV-modellen.

Från den 1 december kommer fem företag och kommunens egen verksamhet att dela på hemtjänsten.

De fem företagen är: Attendo, HSB, Aleris, Eveo och Trea Assistans.

Två hemtjänstföretag är under polisutredning, men ännu har ingen dömts för brott.


Thomas Leitner

thomas.leitner@lt.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy