Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Val 2014

Slutbatalj för osäkra väljare

Med bara två dagar kvar till valet möttes samtliga riksdagspartiers ledare i SVT:s stora slutdebatt.

Bild: Anders Wiklund / Tt

Annons

De rödgröna gör allt för att ducka i de frågor där oenigheten mellan de tre partierna är uppenbara, enligt statsvetarprofessorn Jonas Hinnfors.

- En viktig debatt, säger Hinnfors om fredagskvällens drabbning, detta mot bakgrund av att en hyfsat stor andel av väljarna inte bestämt sig än.

Samtidigt påpekar han att gapet ännu är stort till de rödgrönas fördel och att det skulle krävas mer än en briljant insats i debatten för att vända trenden till Alliansens fördel.

Annons

Annons

Tonen var inte "superirriterad", men något mera spänd än i vanliga fall, anser Hinnfors.


Jämställdheten först ut

De sju männen och den enda kvinnan började med att debattera jämställdhet.

V-ledaren Jonas Sjöstedt berättade att han räknat ut att hans son kommer att tjäna 3,6 miljoner mer under sin livstid än hans dotter.

Lööf delade analysen, men pekade på att jämställdhet handlar om mer än löner.


Pappamånaderna delade Alliansen

- Är man vuxen nog att skaffa barn, kan man bestämma själv över vem som ska vara föräldraledig, sade KD-ledaren Göran Hägglund.

FP-ledaren Jan Björklund, hade helst velat ha en tredje pappamånad, men har fått ge sig i förhandlingar med allianskollegorna.

Nästa fråga på tur var bristen på bostäder.

Löfven försvarade sina förslag om subventioner till byggandet med att det är en samhällsangelägenhet och fick mothugg av M-ledaren Fredrik Reinfeldt som tror att det är tillgång till mark och snabbare byggprocesser som är lösningen.

- Staten har varit det förr och det har inte fungerat.


Jobben

Jobben var också en tung fråga. Reinfeldt gillar inte S traineejobb i välfärden, som staten betalar till 100 procent.

- Hur kom ni på idén att ni skulle ha temporära tolv-månadersanställningar för ungdomar som inte valt att vara där, säger han.

Annons

Löfven säger att hans jobbstrategi är investeringar i infrastruktur, satsningar på innovationer och att ge unga jobb i offentlig sektor.

Annons

- Alla jobb som kommer till är bra. Men arbetslösheten måste mätas utifrån hur många som skulle kunna få arbete, säger Löfven.

Jonas Hinnfors bedömning av debattens första halva var att Annie Lööf lyckades bra med att få frågorna vinklade på klassiska C-perspektiv.

- Hon har funnit en form som är mycket mer effektiv än tidigare.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy