Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Val 2014

Här är föräldrarnas önskemål

Skjut upp skolbytet – låt sjätteklassarna slippa högstadiet. Se där, skolpolitiker, ett mycket konkret råd från en engagerad Nykvarnsförälder.

Vill stanna. Linda Jarnulf önskar att dottern Thilda får gå kvar på Turingeskolan även nästa år. Men när Thilda börjar sexan är det Lillhagaskolan som gäller. Trots att politikerna för några år sedan beslutade att både Turingeskolan och Björkestaskolan skulle bli F–6-skolor lär det dröja ytterligare flera år innan så sker. Först måste den nya skolan i Furuborgsområdet bli klar.Foto: Mattias Holgersson

Annons

Skolan var den stora frågan i kommunvalet 2010. Väljarna straffade Nykvarnspartiet, som var med och drev igenom den stora omorganisationen. Även inför söndagens val är skolan en viktig fråga, om än inte lika het som för fyra år sedan.

LT har talat med ett par föräldrar om vad de önskar av skolan kommande år.

Linda Jarnulf har en dotter i femman och en son i trean på Turingeskolan. Hon sitter i skolrådet och har skrivit ett par medborgarförslag med idéer om förändringar.

Hennes främsta önskan till politikerna är att sexorna ska få gå på Turingeskolan och Björkestaskolan, med andra ord att flytten till högstadiet ska ske ett år senare.

– Alla sexor är inte så mogna. Många skulle må bra av att stanna ett år till på mellanstadiet, säger hon.

Annons

– På högstadiet har eleverna skåp, olika klassrum och måste hålla ordning på ett annat sätt. Dessutom får sexorna sina första betyg av lärare som bara arbetat med dem en kort tid.

Annons

Och Linda Jarnulf har, eller hade i alla fall, politikerna med sig. Denna förändring skulle redan ha varit genomförd, men eftersom de två F–5-skolorna är för trånga ändrade politikerna sig.

Nu väntar man in den nya skolan som ska byggas i Furuborgsområdet och stå klar om två år. Det duger inte, tycker Linda Jarnulf.

– Jag vill gärna att de löser detta på något annat sätt i väntan på nya skolan. Det är viktigt med stabil skolgång och att det blir så bra som möjligt för barnen. Jag är övertygad om att det påverkar resultaten.

Linda Jarnulf har också föreslagit att fritidsklubben för elever i årskurs fyra till sex ska finnas även på Turingeskolan – och så är det också från denna termin.

På det stora hela är hon nöjd med skolan i Nykvarn.

– Dialogen med personal och rektor är bra och jag får alltid snabb återmatning när jag hör av mig.

Staffan Dahlgren har två barn på Lillhagaskolan, ett på Turingeskolan och ett på förskolan. Han är nöjd med skolorna, men det hindrar inte att det finns saker som han reagerar på, som väl täta lärarbyten och stökiga lektioner.

– När jag är på besök upplever jag inte alltid det lugn i klassrummet som jag skulle önska. Sonen har berättat att de till och med har använt hörselkåpor.


Har du någon önskan till politikerna inför valet?

Annons

– Det skulle väl vara att satsa ännu lite mer på lärarnas kompetensutveckling, så att de till exempel får verktyg att bemöta de elever som har svårt att sitta still.


Det talas ofta om lärarlönerna?

– Lärarna förtjänar generellt sett bättre betalt. Det är ett viktigt jobb de gör.


Mathias Jonsson

mathias.jonsson@lt.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy