Annons

Annons

Annons

Annons

Centralen tvingades byta namn

Visst känner man igen stationsbyggnaden vid Södertälje central, som det hette fram till början av 1990-talet då man från centralt SJ-håll menade att ordet central måste bytas ut.

Annons

Den blivande fjärrtågsstationen Södertälje syd skulle bli den största och viktigaste och då kunde lokaltågsstationen omöjligen ha det pampiga namnet central utan kallas centrum. Så blev det, men äldre Södertäljebor bryr sig inte om detta utan talar oftast om centralen.

Alltnog, vi ser här den yngre stationsbyggnaden från 1918. Bilden är tagen från Järnagatan och på den tiden då bilden togs (början av 1940-talet) kunde man köra från Stationsgatan direkt ut på Järnagatan. Man kunde åka runt parken på vänstra sidan (utanför bilden), vilket många gjorde.

Annons

Annons

Vi kan se en körriktningsskylt i nedre vänstra kanten. Skylten innebar att man inte fick köra in mot centralen den vägen, vilket de flesta respekterade.

Motorburen ungdom gillade centralen och åkte gärna runt där varv efter varv. Det kallades av en del för ”raggarrundan”.

Det som ger tidsfärgen åt denna svartvita bild är den mängd cyklar som vi kan se parkerade intill stationshusets norra vägg.

I vänstra kanten går det att urskilja den gamla Pressbyråkiosken som var sammanbyggd med taxistationen. Den tidens chaufförer hade faktiskt ett rastställe där de kunde sitta och ta igen sig när inga körningar fanns.

Annons

Annons

Till toppen av sidan