Annons

Annons

Annons

Annons

Val 2014

Litet parti med stora ambitioner

Joakim Granberg tar steget från nöjesvärlden in i politiken – och vill förändra Södertälje till det bättre med en realistisk politik. "Vi ska ha ett mandat", säger han.

Joakim Granberg är gruppledare för Realistpartiet.

Bild: Christina Hjalmarsson

Annons

Han har bott i Södertälje hela sitt liv, men någon politisk karriär har Joakim Granberg inte bakom sig.

Trots bristen på erfarenhet vill han genom sitt nystartade parti Realistpartiet röra om grytan i Södertälje. Kanske ställer han dumma frågor, men kanske är det just de frågorna som ibland behöver ställas.

– Det grundar sig helt enkelt i en önskan att kunna påverka min egen stad. Vi är inte radikala och går ut med galna idéer på lösa grunder. Vi försöker göra det bästa vi kan för Södertälje, säger Joakim Granberg som även berättar att partiet siktar på en plats i riksdagen 2018.

Med hjälp av en partistyrelse från såväl högern som vänstern hoppas partiet bistå med det bästa av två världar, och mötas någonstans på mitten.

Annons

– Partistyrelsen är väldigt blandad. Men vi har hittat en gemensam värdering.

Annons

Från grunden har Joakim Granberg erfarenhet för flera år inom nöjesvärlden, men detta är något han valt att se som en styrka snarare än något som ska höja varningsflaggor.


Hur hårt jobbar du på att ändra folks bild av dig?

– Väldigt hårt. Det är ju så att man lätt får en stämpel från gamla tider. Jag har jobbat många år i nöjesbranschen och så vidare. Människor förändras. Jag har stått på torg, stora scener och i köpcenter så jag har övat mig fram till den här dagen. Jag älskar att prata med folk och vara ute på events. Politiken är också en bransch som bygger på att kunna underhålla sin publik och få fram vettiga och riktiga saker.

Realistpartiet har flera mindre punkter de vill förändra med Södertälje, bland annat vill de bygga en välvd bro in till Maren så småbåtar kommer in. De större frågorna berör för höga bostadspriser samt invandringsfrågan.

– Vi har absolut inga rasistiska åsikter överhuvudtaget, tvärtom är vi stolta över det mångkulturella Södertälje. Men precis som Boel Godner har sagt behöver Södertälje en paus. Vi har fullt. Först och främst måste vi ta hand om de som redan är i Södertälje. Flera saknar utbildning, bostad och språkkunskaper. Vi måste få mer statliga pengar för att ta hand om dem.

Hur realistiska partiets högflygande drömmar om såväl kommunvalet och riksdagen är återstår att se när röstsedlarna är räknade i höst.

Annons


Det låter som det finns ett litet spår av hybris?

Annons

– Jo, jag kan hålla med dig. Vi går ut hårt. Det kommer bli väldigt tungt om det blir ett platt fall, och det kommer många tycka vara roligt. Många hoppas nog på att det blir så. Men det är därför jag är så sporrad att få det där mandatet. Då kan jag säga ”vad var det jag sa?”. Så vårt mandat ska vi ha. Det är jag nästan säker på.

Så startar du ett parti

Att starta ett parti är som att starta en förening. Välj en styrelse och bestäm regler.

Välj ett namn. Det får inte vara för likt namnet på något annat parti.

För att delta i riksdagsvalet måste minst 1 500 personer skriva på en lista. Till landstingsvalet krävs 100 namn och till kommunvalet minst 50. Personerna på listan måste själva få rösta i valet.

Beställ valsedlar hos länsstyrelsen. På valsedlarna fyller du i en lista med de politiker som ställer upp i valet.

För att kunna väljas måste de själva ha rätt att rösta.

Ett parti som är registrerat för riksdagsvalet får också vara med

i landstings-, kommun- och EU-valen.


Källa: allavaljare.se


David André

david.andre@lt.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan