Annons

Annons

Annons

Södertälje

Tusen dockor hemma – öppnar museum

Under 50 år har Lotta Ottosson samlat på dockor. Till slut blev de så många att hon bestämde sig för att öppna ett dockmuseum – som invigdes i lördags.

Dockmora. Mängder av dockor ryms i museet. ”Jag har nästan tusen stycken”, säger Lotta Ottosson, som själv gjort flera av dem.

Bild: Mats Andersson

Annons

– Det hela gick lite överstyr, vi hade dockor i hela huset till slut. Så vi inredde ett helt rum dit vi flyttade dem, säger Lotta Ottosson.

Och i lördags var det invigning av det nya museet – Dockmoran – i Almvik, Järna. Det är inhyst på 1800-talsgården i Almvik där Lotta och hennes man har cirka 100 djur, mestadels höns och tuppar men även hundar, kor och ankor.

Annons

Bakom glasväggar i husets flygel finns hundratals dockor som Lotta Ottosson samlat på sig under större delen av sitt 65-åriga liv.

Annons

– Jag började samla vid 15 års ålder, säger hon.

På 80-talet började hon göra egna tygdockor och på 90-talet göt hon dockor av porslin. Sen har hon köpt in mängder av exemplar på sina resor.

– Jag har nästan tusen stycken, säger Lotta Ottosson.


Skulle du kunna kasta några av dem?

– Nej, det skulle jag inte, de har blivit som mina barn. Precis som djuren på gården har många av dem ett namn. När vi flyttade ut dem i museet så gick två dockor sönder, huvudet på den ena sprack. Jag blev ledsen, men hon kommer att återuppstå, med ett nytt huvud, säger Lotta Ottosson.

De har blivit som mina barn. Precis som djuren på gården har många av dem ett namn.


Torbjörn Granström

torbjorn.granstrom@lt.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan