Annons

Annons

Annons

Annons

Nykvarn

2000-årigt gravfynd grävdes fram i Nykvarn

Lisa Hartzell petade försiktigt i den mjuka jorden. Hon förstod att något spännande ruvade under ytan där cykelbanan skulle byggas. För första gången på 2000 år såg en urna med mänskliga kvarlevor dagsljuset.

Annons

Regnet hänger i luften, små trästickor med siffror sticker upp här och där. Omkring de uppgrävda hålen utför Stiftelsen Kulturmiljövård en arkeologisk förundersökning av ett gravfält från äldre järnåldern.

Under utgrävningen av en grav på cirka tre diameter gjordes under gårdagen ett spännande fynd. Dolt ett par decimeter under den leriga ytan låg en urna med ett intressant innehåll. Det hade den gjort i cirka 2000 år.

– Den här mellanstora graven är färdigundersökt nu och den innehöll en kremerad individ. Benen var lagda i ett keramikkärl, men i övrigt innehöll graven inga andra föremål. Att kremera de döda var det vanligaste gravskicket under järnåldern, säger Ingela Harrysson, biträdande projektledare från Stiftelsen Kulturmiljövård.

Annons

En grav från järnåldern kan innehålla olika föremål.

– Den äldre järnålderns begravningstradition var mycket mera sparsmakad än den yngre järnålderns. Då fick kvinnorna med sig stora smyckesuppsättningar och ofta olika typer av djur. I gravar från äldre järnåldern kan det ofta vara kanske ett spänne eller lite pärlor, säger Ingela Harrysson.

Annons

Lisa Hartzell var den som gjorde urnfyndet.

– Jag grävde och såg att jorden började bli svart och förstod att jag skulle påträffa något. Det kändes både roligt och intressant att hitta urnan.

Tanken var att anlägga en gång- och cykelväg på platsen, men under arbetet med att ta ner träd längs sträckan visade sig platsen innehålla fornlämningar varpå arbetet stoppades. Det arkeologiska arbetet har pågått sedan 20 mars längs Södertäljevägen, från rondellen nära motorvägen till kulturmagasinet Ge järnet.

Under fredagen avslutade Stiftelsen Kulturmiljövård den arkeologiska förundersökningen. Länsstyrelsen ska nu ta beslut om en slutundersökning av fornlämningsområdet.

– Det här är en jättefin plats som låg väldigt bra med ån precis här bakom oss på en sandås och så boplatsen. Man kan tänka sig att under tiden gravfältet var i bruk så kunde man åka med båt då ån fungerade som en farled, säger Ingela Harrysson.

Förutom urnan med 2000-åringen har inga andra föremål påträffats. Men med största sannolikhet ruvar mer arkeologiskt godis under ytan. Det har länge varit känt att området haft boplatser från brons-eller järnåldern.

– På den här delen som vi kommer att ta senare tror vi oss kanske kunna hitta 30-35 begravningar. Men på hela området, inklusive det vi inte kommer att undersöka, kanske det finns 100 begravningar, säger Ingela.

Annons

Annons


Mikael Hellmyrs

redaktion@lt.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan