Annons

Annons

Annons

Södertälje

”Alla 35 åtalade har styrts av girighet”

– En sak förenar alla 35: Girigheten! Så avslutade kammaråklagare Henrik Olin slutpläderingen mot de 35 åtalade i assistanshärvan. Mot Elmas två ägare yrkas maxstraffet, åtta års fängelse, för grovt bedrägeri.

Bild: Mattias Holgersson

Annons

På torsdagen avslutade åklagarsidan sin slutplädering mot 35 åtalade i assistanshärvan kring bolaget Elma assistans som polisen slog till mot i november 2012.

För de båda huvudmännen och ägarna till Elma, en 42-årige Södertäljebo och en 44-årig Nyköpingsbo, yrkar åklagaren på maxstraffet för grovt bedrägeri, vilket är åtta års fängelse. Straffskalan har tills nyligen legat på mellan sex månader och sex års fängelse, men ett nytt lagrum har införts som möjliggör ytterligare två års fängelse om brottet anses särskilt grovt.

De båda huvudmännen har, enligt åklagarna, styrt brottsupplägget som lurat Försäkringskassan på närmare 29,4 miljoner kronor. Men övriga 33 åtalade har deltagit på sin kant, enligt åklagarna, väl medvetna om att det varit brottsligt.

Annons

– Girigheten är det som förenar alla 35, det som dragit dem in i detta, sa Henrik Olin, en av fyra åklagare som drivit fallet.

Annons

Åklagarna yrkade på att alla ska dömas till fängelse på mellan ett halvår och upp till fyra fem års fängelse. För en kvinnlig chef i anslutning till Södertälje sjukhus yrkas två års fängelse för att hon påstås ha tagit hand om sin makes, den 42-årige huvudmannens, pengar. I några fall ansåg åklagaren att straffen ska omvandlas till villkorlig dom och samhällstjänst.

Samtidigt väntas notan för den jättelika processen överstiga brottssumman flerfaldigt. Bara kostnaderna för målets 37 advokater väntas uppgå till över 100 miljoner kronor, enligt uppgift till LT.

Men åklagarsidan motiverade varför en så dyr process är värd att driva.

– Det här målet är av nationalekonomisk karaktär, det är inte ofta man kan säga det. 27 miljarder kronor betalar vi för assistansen i Sverige per år och försiktiga prognoser över fusket landar på miljardbelopp, sade Henrik Olin och fortsatte:

– Vårt välfärdssystem urholkas av den här brottsligheten. När girigheten kapar åt sig för stor del av kakan, så rasar hela bygget. Pengar som skulle gå till de allra svagaste går till de girigas djupa fickor.

Vidare förklarade Henrik Olin att under utredningsarbetet tycktes brottsligheten kring Elma aldrig ta slut.

– Under varenda sten vi vände fanns en lögn, en oriktighet eller ett brott.

Annons

För att processen skulle bli hanterlig var utredarna tvungna att avgränsa den till 35 åtalade.

Annons

– Vi hade säkert kunnat gå vidare med ett dussin personer till, sade en polisutredare senare till LT.

Rättsprocessen tar nu två veckors paus innan försvarssidan får inleda sin slutplädering den 1 april.


Vad försvararna anser om åklagarsidans anklagelser kan du läsa här.


Torbjörn Granström

torbjorn.granstrom@lt.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan