Annons

Annons

Annons

Södertälje

Handikappad öldrickare frias från miljonsvindel

67-åring troddes ha lurat Försäkringskassan på miljoner och filmades i smyg när han drack öl på en krog - men nu frias han.

Elma Assistans.

Bild: Christina Hjalmarsson

Annons

En handikappad man filmades i smyg när han drack öl på en krog och åtalades sen för att ha lurat Försäkringskassan på sex miljoner kronor i assistansersättning. Men nu frias han – hans knep var att använda dubbelhäftande tejp.

Den 67-årige handikappade mannen hade alltsedan 2007 beviljats 67 timmar assistans per vecka av Försäkringskassan. Enligt medicinska bedömningar behövde mannen hjälp med hygien, påklädning, att äta och städa, med mera. Mannens personliga assistenter var släktingar.

Polisens blickar riktades mot mannen i samband med tillslaget mot bolaget Elma assistans i november 2012 då flera personer greps. Då hittades även redovisningar inlämnade till Elma med namnunderskrifter av 67-åringens assistenter. Men de hade fyllts i in blanko, tidrapporterna saknade vilka tider som jobbet utförts. Allt tydde på att Elmas ägare fyllde i det senare.

Annons

Annons

Polisen misstänkte att assistenterna inte jobbade så mycket som uppgavs och att Försäkringskassan lurades på pengar. Men även den handikappade mannen misstänktes ha överdrivit sitt behov av assistans.

Spanare skuggade honom och filmade när han satt och åt och drack på en krog i Södertälje. Inget av det skulle han klara av, enligt läkarens utlåtande.

Efter nästan ett års utredning, i oktober 2013, greps 67-åringen och de båda assistenterna. 67-åringen åtalades för grovt bedrägeri för att ha lurat Försäkringskassan på närmare sex miljoner kronor i assistentersättning. Assistenterna åtalades för att ha fått lön för mer tid än de egentligen jobbat.

Assistenterna menade att de av 67-åringen blivit tillsagda att inte skriva i tiderna utan endast underteckna blanketterna. Som brukare hade 67-åringen arbetsgivaransvaret för sina assistenter. Men 67-åringen i sin tur kunde visa upp fullmakt på att Elmas ägare övertagit ansvaret med allt administrativt arbete. Det var alltså Elma och inte han som förde in tiderna och skickade rapporterna till Försäkringskassan.

Men tingsrätten anser att de båda assistenterna borde ha förstått att de lurat Försäkringskassan på pengar. Under förhandlingen erkände den ena dessutom att hon inte arbetat den tid som uppgetts.

Annons

Däremot frias den handikappade mannen. Under rättegången kunde han visa att han kläckt den ena efter den andra finurliga idén för att överbrygga svårigheter i vardagen. Bland annat använde han dubbelhäftande tejp för att kunna äta och dricka. Rätten anser att det inte visar att mannen har de behov som läkaren bedömt. Tingsrätten skriver att mannen som de flesta människor har ”en vilja att inte bara överleva utan att leva mer fullt ut”.


Torbjörn Granström

torbjorn.granstrom@lt.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan