Julmiddagarna står för dörren och matgästerna förväntas följa de vett- och etikettregler som finns. Andreas Turesson är hotellchef på Vidbynäs Gård Konferens i Nykvarn.
– Inför julbordet för företaget bör chefen tänka på vem han ska bjuda in. Ska anställda ta med sig respektive, så kanske de som inte har en sådan känner sig bortglömda. Man får överväga om de får ta med sig en vän, kanske. Är det ett mindre företag så bör man sträva efter att få så många som möjligt med. Kanske ska man då lägga julbordet en eftermiddag i stället för kväll om många inte kan, säger Andreas.
Det kan vara viktigt att redan i inbjudan vara tydlig med vad som gäller runt klädsel, specialkost, hemtransport och hur mycket dryck som ingår.
Annons
– Ja, det händer att folk glömmer att boka transport och när snapsen kommer in får man höra suckar från några i gruppen. Det blir tråkigt för sällskapet och det är något man egentligen kan planera bort i ett tidigt skede, säger Andreas Turesson och påminner om att även den anställde har skyldigheter:
Annons
– På olika arbetsplatser händer det att anställda klagar på festkommittén/chefen som har planerat evenemanget utan att tänka på att dessa ser till allas behov och inte bara dem som gnäller.
Helheten är viktig. Det har ofta arrangören bättre koll på än gästen. Man sätter fokus på mat, underhållning och dryck och glömmer exempelvis logistiken och annat som i slutändan kan belasta den enskildes plånbok.
– Vissa anläggningar har en koordinator som kan hjälpa till med detaljer och idéer. Det brukar oftast vara väl investerade pengar, säger Andreas Turesson.
När det handlar om pinsamma uppträdandet kring själva middagen tror Andreas Turesson att det handlar om osäkerhet. Alltför ofta ser han folk som anländer till matstället halvfulla.
– Både som chef och som anställd ska man tänka på hur man ska vara, agera, uppträda och bemöta kollegorna. Många dricker onödigt mycket i tron att det kommer att bli lättare att prata under kvällen. Men det blir inte alls bra om man har tankat lite för mycket. Missförstånd uppstår och oenigheten kan förstöra relation för lång tid framåt, berättar Andreas Turesson och avslutar:
– Jag minns en chef som trodde att personalkalas var till för att rensa upp dålig stämning inom arbetsgruppen. Det var ingen bra idé. Flera valde att lämna middagen.

"Många dricker onödigt mycket i tron att det kommer att bli lättare att prata under kvällen", säger Andreas Turesson som är hotellchef på Vidbynäs Gård & Konferens i Nykvarn.
Elias Zazi
elias.zazi@lt.se