Annons

Annons

Annons

Södertälje

Kopplingar till kriminella fick företaget på fall

Det var personer ur den kriminella miljön som blev Elma personlig assistans fall. När polisen såg att de fanns registrerade som assistenter inleddes en massiv spaningsinsats.

Lokalen där Elma assistans höll till.

Bild: Christina Hjalmarsson

Annons

De båda åtalade huvudmännen bakom assistanshärvan i Södertälje begick ett ödesdigert misstag när de registrerade personer ur den kriminella miljön som personliga assistenter.

Det var nämligen det som drog till sig polisens intresse.

– När vi fick vetskap om att ett antal ”strategiska personer” fanns som assistenter i bolaget blev det naturligt att gå vidare med Elma inom ramen för den myndighetsgemensamma insatsen mot grov organiserad brottslighet, säger Johan Thornberg, biträdande chef för Aktionsgrupp Stockholm vid länskriminalen i Stockholm.

I mars 2012 inleddes spaningsinsatserna mot bolaget Elma personlig assistans med kontor på Oxbacksgatan i Södertälje.

Polisen placerade ut övervakningskameror utanför brukares adresser och skuggade ett antal personer som man misstänkte blåste Försäkringskassan på pengar. Personer, som enligt polisen ingick i den kriminella miljön.

Annons

Annons

– I några fall förekommer även namn i kretsen kring Södertäljenätverket, säger Johan Thornberg.

Polisens spanare såg bland annat att en 32-årig man spelade fotbollsmatch flera gånger samtidigt som han tidsredovisade arbete som personlig assistent.

Försäkringskassan kräver honom nu på 1 578 418 kronor som han enligt kassan fått på felaktiga grunder under 34 månaders tid.

Den 6 november skred man till verket och grep de första 17 misstänkta, varav en handfull som, enligt polisen, rör sig i den kriminella miljön.

I förhör säger huvudmannen att han är barndomskompis med vissa av dem och att han av snällhet ställde upp och gav dem en lön på papperet så att de fick access till socialförsäkringssystemet.

Det blev ett ödesdigert misstag som gjorde att Elma fastnade i polisens nät.

– Det var namnen på vissa individer som gjorde att vi valde att gå vidare med Elma, säger Thornberg.

Utan de namnen, hade det misstänkta fusket kunnat fortgå än i dag då?

– Ja, så hade det kunnat vara.

Enligt en undersökning som Ekobrottsmyndigheten gjort av den 42-årige huvudmannens konton, visar att han haft en hel del stora utgifter. Under 2009 spelade han bland annat för 14 miljoner kronor i onlinespel varav han vann tillbaka elva miljoner. Resultatet blev en förlust på tre miljoner kronor.

Annons

Men fusk inom assistansersättningen är inget unikt för Södertälje. Försäkringskassan bedömer att det fuskas för 2,5 miljarder kronor per år. Poliser LT pratat med tror inte det räcker.

Bland de misstänkta i härvan finns en student på polishögskolan. Studenten har sedan i våras varit avstängd från studierna men har överklagat beslutet till Rikspolisstyrelsen. I går kom beslutet att han får fortsätta på skolan och är välkommen att uppta studierna på nytt.


Torbjörn Granström

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan