Annons

Annons

Annons

80 mils vandring blir dokumentär

Södertäljefilmaren Pia Johansson tillbringade sommaren i fjällen där hon också filmade. Nu är hon tillbaka och börjar snart redigeringsarbetet av filmen Vandraren.

PåSkierfeklippan med utsikt över Sarek och Rapadalens deltalandskap ca 700 meter nedanför oss.

Bild: Privat

Annons

63 dagar och 800 kilometer senare är frilansfilmaren Pia Johansson hemma efter fjällvandringen. Och redan efter några dagar i Södertälje längtar hon tillbaka till friluftslivet.

– Ja, kanske inte ute och gå, men bara vara där, säger hon.

Tillsammans med sin make Hasse lämnade hon civilisationen under midsommarhelgen och började vandra från Fatmomakke nordväst om Vilhelmina och norrut mot Abisko. Under vandringen har hon filmat naturen, de vilda djuren, kalvmärkning och samtal med samer. Resultatet är 32 timmar som ska bli 58 minuter lång tv-dokumentär.

– Jag ser fram emot att börja redigera. Jag kommer att lägga cirka två dagar i veckan, några helger och en massa semesterdagar och räknar med att filmen blir klar hösten 2014, säger Pia och lägger till:

Annons

– Att både vara producent och den som medverkar i filmen ställer till det. Det här var bland det svåraste jag har filmat, nu hoppas jag att filmen köps av tv och jag vet att även Norge och Finland kan vara intresserade av filmen. Jag vill berätta någonting inte bara ha filmen på hyllan.

Annons

Huvudsyftet med vandringen var att se hur paret skulle klara av längre periods liv i fjällen. Efter tre veckor började de förstå att de hade 40 dagar kvar, men de fick aldrig känslan av att de ville bryta.

– En gång när vi hade en sex kilometers uppförsbacke, började vi ifrågasätta varför vi gör det här, men gång är människans naturligaste sätt att ta sig fram på, säger Pia.

Temperaturen låg på runt tio grader dagtid och fyra på natten. Och en natt på 1 300 meters höjd täckte frosten landskapet.

– Tidvis var det väldigt tufft och på vissa ställen kunde vi inte ens slå upp tältet. Under en period av tre veckor regnade och blåste det och stormnätterna kändes som att vi låg i en centrifug. Det var svårt att kommunicera med varandra på grund av vindens brus och det dånet hade vi i huvudet dygnet runt. Men nu är vi i alla fall proffs på att slå upp tält och speciellt när det blåser, säger Pia och berättar mer om äventyret:

– Något svårare än det fysiska är det sociala och mentala som måste funka och tack och lov har jag och Hasse funnit väldigt bra vandringskompisar i varandra.

Inför resan tog Pia kontakt med flera samevisten och ville komma på besök. I filmen kommer hon att visa tre platser.

– Vissa filmer måste man bara göra. Det här är en sådan. En hjärtesak, säger Pia Johansson och avslutar:

Annons

– Alla drömmar man har vill man inte förverkliga, men det här är en vi har velat göra länge och nu är vi väldigt glada och stolta över att vi tog den på allvar.

Annons

I samevistet Ovre Altsvattnet norr om Hemavan intill norska gränsen.

Bild: Privat

Nu har Pia Johansson ett digert arbete framför sig.

Bild: Paola N Andersson

Längtar redan till nästa tripp

Namn: Pia Johansson.

Ålder: Fyllde 50 år under vandringen.

Familj: Maken Hasse och två vuxna söner.

Bor: Ragnhildsborg.

Gör: Dokumentärfilmare och kulturarbetare.

Intressen: Friluftsliv, ­kultur, läsning samt umgås med vänner.

Följ Pia på bloggen: www.piazzafilm.wordpress.com


Elias Zazi

elias.zazi@lt.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan