Annons

Annons

Annons

Sundsvik växer

Här vill de bygga 48 lägenheter

Platsen vid Sundsörsviken har bytt skepnad – och gör det snart igen. I går: brädgård. I dag: öde tomt. I morgon: bostadsområde.

Går allt enligt planerna påbörjas bostadsbyggandet vid Sundsörsviken i augusti. I så fall kan området bli helt klart under 2014. De minsta lägenheterna blir 62 kvadratmeter – de största exakt det dubbla. Att det här kan bli bostäder så nära vattnet är unikt, säger Lars Flyning och Boris Hagelin.

Bild: Mats Andersson

Annons

De planerade lägenheterna vid Sundsvik får ett speciellt läge, bara 20-talet meter från Mälarens vatten. Går allt enligt planerna börjar de byggas i augusti på den tomt som under mer än 60 år var platsen för Sundsviks klassiska brädgård.

Den sista september i fjol slog Kent Noordh igen portarna till Sundsviks trävaru AB för sista gången. Byggnaderna revs och nu är här bara platt mark.

– Visst är jag lite ledsen över att allt är borta. Men det började bli så hård konkurrens. Det var svårt att tjäna pengar. Kvalitet och service existerar inte längre – nu är det bara priset som är viktigt, säger Kent Noordh.

Men bitter låter han inte.

– Jag har vetat om detta i sex år, så det har satt sig.

Hans pappa startade sågverk på platsen 1951. Själv började han jobba där 1964.

Annons

– Då hade vi timmer i stort sett i halva viken.

Annons

Sågverket fanns kvar i runt 20 år, brädgården betydligt längre. Men nu ska det bli bostäder, 48 bostadsrätter – tvåor, treor och femmor – i sex huskroppar.

Tror du att folk vill bo där?

– Jag vet inte. Vägen ut är ju lite knölig. Men det är ett drömläge – bättre kan man inte få. Bor du där och jobbar i Mariefred är det bara att ta båten över.

Normalt är det, med tanke på strandskyddsbestämmelserna, omöjligt att bygga så nära vattnet. Men eftersom området har varit så präglat av brädgården blir det genom bostadsbyggandet mer tillgängligt för allmänheten. Varken Nykvarns kommun eller länsstyrelsen såg därför några problem med att upphäva strandskyddet för området.

Det var Kent Noordh och Boris Hagelin som drev bostadsprojektet under flera år. Men nu har Kent Noordh sålt sin del för en summa som han inte säger mer om än att det var ”bra för alla parter”.

Nu drivs projektet Sundsvik strand av en trio: Boris Hagelin, Lars Flyning och Magnus Karlström.

– Läget är unikt. Man köper både sommarställe och åretruntboende på en gång, säger Lars Flyning och blickar ut över viken.

De sex huskropparna ska ligga på rad längs vattnet. När 75 procent av bostadsrätterna är sålda drar byggandet i gång – förhoppningsvis i augusti.

– Innan pappren är påskrivna vet man aldrig – men intresset verkar bra, säger Boris Hagelin.

Annons

Priserna går från 1 495 000 kronor – en tvåa på bottenplan närmast vägen – till 3 450 000 kronor – för en femma på plan tre i huset längst in.

– Det blir inte dyrare än i Södertälje eller Nykvarn. Vi hoppas att det ska funka. Men folk måste komma hit för att se hur det blir, säger Lars Flyning.

Säljs alla lägenheter till utsatt pris blir totalsumman 113,6 miljoner kronor.


Mathias Jonsson

mathias.jonsson@lt.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan