Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Kritik riktas mot Vidarklinikens råd

Vidarklinikens råd och rekommendation­er vid mässling får hård kritik av barn­läkare Mats Reimer. I väntan på myndigheternas granskning har Vidarkliniken nu valt att ta bort råden från sin hemsida.

Jackie Swartz, barnpsykiatriker vid Vidarkliniken, välkomnar granskningen av kliniken.

Bild: Frida Ekman

Annons

I en debattartikel i DN kritiserar och ifrågasätter barnläkaren Mats Reimer Vidarklinikens råd om mässlingen och beskrivningen av nyttan med vaccination.

Han skriver att Vidarklinikens vårdcentral, som ingår i Vårdval Stockholm, ”sprider allvarlig desinformation om mässlingen” på sin hemsida.

Reimer menar att en rad av påståendena på hemsidan är häpnadsväckande, som att det saknas undersökningar där risken för sjukdomskomplikationer jämförs med risken för biverkningar av vaccinet.

Jackie Swartz är barnpsykiatriker vid Vidarkliniken och har 20 års tidigare erfarenhet som BVC-läkare. Han välkomnar en granskning.

– Vi rekommenderar aldrig någon att låta bli att vaccinera sina barn mot mässlingen. Är de i tonåren tycker vi tvärtom att de ska vaccineras. Är det yngre barn säger vi att föräldrarna får välja. Och det beror på att risken för biverkningar av vaccinet är större när barnen är yngre och bland annat kroppens immunsystem inte är fullt utvecklat, säger han.

Annons

Annons

Det Mats Reimer funnit som mest anmärkningsvärt är en rekommendation att skrubba huden med en borste för att få utslagen att sprida sig, vilket ska minska risken för komplikationer.

Hur är det med den saken?

– Jag kan förstå om en del råd låter märkliga för någon som är helt inne i skolmedicinen. Men man bör kunna tänka sig att det finns andra läkare som dragit andra slutsatser, vilket jag gjort i mina studier av 350 barn och ungdomar som drabbades av ett utbrott av mässling i Järna 1994 till 1996, säger  Jackie Swartz.

Ni har ändå valt att ta bort era råd från hemsidan. Har ni backat i frågan?– Jag kan inte säga att något av råden är fel men till dess ärendet är granskat tycker vi inte att texten ska ligga ute, säger Jackie Swartz.

Henrik Almkvist är chefsläkare vid Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning, Stockholms läns landsting. Han ska se till att det så snart som möjligt blir av ett möte mellan ansvariga på Vidarkliniken och avtalsansvarig och medicinsk rådgivare

vid Hälso- och sjukvårdsnämnden.

 – Mässling kan ge mycket svåra sjukdomssymptom och komplikationer och vi kommer att följa upp det här noga. Vidarkliniken måste basera sina råd på vetenskap. Och om de trots muntligt påpekande inte gör det, vilket de i och för sig kommer att göra, kommer de att få en skriftlig anmaning av oss, säger han.

AnnonsLäs mer i torsdagens pappers-LT.

Henrik Almkvist är chefsläkare vid Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning.

Bild: Fredrik Sandberg/scanpix


Roger Stigell

[email protected]

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy