Annons

Annons

Annons

Annons

Södertälje

"Måste få stopp på flyktingströmmen"

– Att få stopp på flyktingströmmen är huvudfrågan. Den påverkar vår skola, socialbidragen och arbetslösheten. Det säger S-ledaren Anders Lago som också vill att kommunen köper Ronna centrum.

Socialdemokraternas dåliga opinionssiffror förvånar Anders Lago.

– Den viktigaste frågan för Alliansregeringen var att minska utanförskapet men i stället har det ökat. Bara i Södertälje är arbetslösheten 10 procent, Anders Lago.


Vilken är den viktigaste lokala frågan?

– Det är flyktingfrågan. Vi måste få stopp för det stora inflödet av flyktingar. Staten måste tvinga alla kommuner att ta emot flyktingar. Jag är övertygad om att många av de irakier som kommer hit skulle välja att bo i till exempel Täby om de erbjöds bostad där. Men i dag får de inga såna erbjudanden utan i stället tvingas de till trångboddhet och arbetslöshet i Södertälje, säger Anders Lago.

Han tycker inte att de Moderatledda kommunerna i länet tar sitt ansvar.

Annons

– De tycker att det är helt okej att det kommer invandrare och jobbar till låga löner. Men de vill inte att de ska bo i deras kommuner, säger Anders Lago.

Annons

Han menar att flyktingfrågan påverkar de flesta andra stora frågor som den höga arbetslösheten, de skyhöga socialbidragskostnaderna, de dåliga resultaten i Södertäljes skolor och kriminaliteten.

– Och jag tror inte ett dugg på Alliansens linje att arbetsförmedlingen nu ska få ett ökat ansvar. Det ansvaret har de haft sedan länge utan att lyckas. Och därför har vi själva fått göra stora insatser för sysselsättningen. Som samarbetet med Manpower, Peab och nu senast Telge tillväxt, säger Anders Lago.

Han tror mycket på dessa insatser men vill också satsa ännu mer på utbildning.

– Regeringen har tagit bort många Komvuxplatser. De borde tas tillbaka och så behövs fler yrkesutbildningar i arbetsförmedlingens regi, säger Anders Lago.

Södertäljes skamfilade skolrykte skulle Lago gärna vilja tvätta bort.

– Alldeles för många klarar inte 9:an med godkänt betyg. Och många av dem är invandrare som inte gått sina nio år här. De skulle kanske behöva ett extraår innan gymnasiet, säger Lago.


Hur förbättra bilden av Södertälje?

– Ta itu med flyktingfrågan, förbättra skolan och bekämpa brottsligheten. Men också framhålla det positiva: ett otroligt starkt näringsliv. Vi är en procent av landets befolkning men står för 17 procent av landets handelsöverskott. Vi är en av landets starkaste idrottsstäder, vi har Tom Tit och en ung befolkning.

Annons

Annons


Hur ska ni öka tryggheten?

– Fler poliser och kamp mot de kriminella gängen. Vi måste hindra unga att dras in i gängen. Och ett sånt arbete pågår. Vi måste också försöka rusta upp eftersatta områden som vi nu gör med Hovsjö. Vi har liknande planer för Ronna och där skulle jag gärna se att kommunen köper Ronna Centrum eftersom den nuvarande fastighetsägaren inte tar sitt ansvar. Vi kan inte ha ett centrum med illegala spelklubbar, säger Anders Lago.

Anders Lago

Ålder: 53 år.


Bor: Lägenhet i centrala Södertälje.


Familj: Hustru Lena och barnen Janina, 16 år, och Dima, 14 år.


Yrke: Kommunalråd sedan tolv år tillbaka.


Roland Pettersson

Annons

Annons

Till toppen av sidan