Annons

Annons

Annons

Annons

Södertälje

Klartecken för nytt dubbelspår

Nu är det klart. Dubbelspåret mellan Södertälje hamn och centrum byggs. SL hoppas att resenärerna får plats när bussar går i stället för pendeltågen från sommaren.

Bild: Gunnar Lundmark/svd/scanpix

Annons

– Många som kommer till Södertälje centrum byter redan till bussar. Det kommer att gå ett otal olika linjer mellan Östertälje och Södertälje centrum, säger Daniel Jäderland, trafikplanerare på SL.

Järnvägsplanen för dubbelspåret har vunnit laga kraft, vilket betyder att den genomförs. Nästa sommar stängs trafiken av helt mellan Södertälje hamn och centrum i 14 månader för att ge plats åt det nya dubbelspåret som antas minska förseningar och göra så att fler tåg kan passera genom Södertälje samtidigt. Själva arbetet börjar i september i år och är helt klart 2013.

Annons

Annons

Förutom dubbelspåret ska Södertälje hamns station byggas om. Rulltrappor, hissar och ledstråk för synskadade sätts dit så att fler kan ta sig till tågen. Det resenärerna främst kommer att märka av i höst är, enligt Trafikverket, att perrong 1 och 2 stängs av och ersätts med perrong 5 och 6.

SL lovar att pendeltågen mellan Stockholm och Södertälje inte kommer gå mer sällan när byggprojektet startar i höst. Däremot kan enstaka Gnestatåg ställas in under hösten, och Gnestapendlarna får också rätta sig efter en ändrad tidtabell i december, som kan innebära längre bytestider mellan tågen.

Fakta

Förutom att ett spår till byggs mellan Södertälje hamn och centrum skiljs spåren mot Stockholm och Södertälje centrum åt så att tåg kan mötas lättare.

Projektet beräknas i dag kosta cirka 800 miljoner kronor. När tågen stängs av helt mellan centrum och hamnen i sommar ska ordinarie busslinjer gå via Östertälje för att hämta och lämna Stockholmsresenärerna.

Gnestapendlarna byter tåg som vanligt i Södertälje hamn mot Stockholm samt i Södertälje syd för att med buss ta sig till Södertälje centrum och direkt till Astra Zeneca.


Pia Åkesson

pia.akesson@lt.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan