Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våldet mot bussförare minskar

Ny statistik talar om en allt tuffare miljö för bussförare. Men anställda på Nobina som kör bussarna i Södertälje tycker att hoten och våldet har minskat.

Annons

Antalet anmälningar om hot och våld dubblerades i fjol enligt facktidningen Kommunalarbetaren.

– Det är väldigt märkliga siffror att jämföra eftersom man utgår från andra definitioner än tidigare år, säger Hård Lars Andersson, huvudskyddsombud.

– Laserbeskjutning, sten- och snöbollskastning, sparkande på bussar och liknande saker har vi alltid rapporterat in, men inte som hot och våld, vilket skett den här gången, förklarar Peter Boström, Kommunals sektionsordförande.

Han menar att faran med att rapportera problemen felaktigt gör att man vidtar fel åtgärder.

– För att motverka hot och våld installeras till exempel kameror i bussarna, men de hjälper ju inte mot laserbeskjutning eller stenkastning som sker utanför bussen och på långt håll. Till saken hör att det faktiska våldet mot förarna minskat drastiskt sedan vi slutade med kontanthantering den 1 april 2007, säger Peter Boström.

Bussförarna är i stort nöjda med sina jobb, känner sig inte särskilt utsatta och tycker de har ett bra system att hantera problem som dyker upp.

Läs mer i tisdagens pappers-LT. Köp och läs den digitalt här.

Annons
Annons
Annons