Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen har inriktat sig på syrianska rörelsens toppnamn

Det står nu klart att polisen inriktat mycket av sitt insatsarbete i Södertälje mot den syrianska rörelsens toppnamn och mot framstående ledamöter i kyrkans styrelser.(UPPDATERAD SENAST: 12:55 2015-02-08)

Annons

Häktet i Flemingsberg.

I och med gripandet av Halef Halef framstår det nu allt tydligare att polisen och de andra myndigheterna i Tore 2-satsningen mot grov organiserad brottslighet, siktat in sig på den syrianska rörelsens toppnamn.

Flera av dem har varit föremål för de senaste årens tillslag och de har i stor utsträckning haft koppling till kyrkan och syrianska föreningar.

Över ett år efter tillslaget mot hemtjänstbolaget Jome omvårdnad i november 2013, sitter dess ägare och vd Silva Gunduz häktad misstänkt för grova bedrägerier. Även Gunduz hade tidigare kopplingar till kyrkan, som den första kvinnliga ordföranden i S:t Afrems kyrkan i Geneta och har varit vice ordförande i kommunfullmäktige.

I februari 2014 gjorde myndigheterna ännu ett tillslag mot ett hemtjänstbolag. Den här gången mot AB Hemtjänst och service med vd Kima George, för övrigt nära släkt med Silva Gunduz. Även den utredningen om grova bedrägerier pågår.

Men mellan dessa båda tillslag mot hemtjänstbolagen hann Finansinspektionen, FI, i januari 2014, med att dra in tillståndet för Exchange Finans med 25 växlingskontor och 250 anställda. FI ansåg att bolaget inte vidtagit åtgärder mot penningtvätt. Bolagets ägare Kenan Anter, tidigare ordförande för Syrianska riksförbundet och Ümit Adis, bror till Kima George och till Fuat Adis, den senare under lång tid ordförande för S:t Afrems kyrkan i Geneta, tvingades avyttra bolaget.

Även i assistanshärvan kring bolaget Elma personlig assistans som pågår i hovrätten, påträffas en tidigare ordförande i S:t Afrems kyrka med bland de 34 åtalade.

Alla tillhör de den stora framgångsrika Saidosläkten från Midyat, som byggt upp och deltagit i styret av så gott som alla syrianska institutioner i Södertälje vid sidan om Halef-familjen.

Tisdagens tillslag mot Halef Halef och S:t Petrus och Paulus kyrka i Hallunda var bara ännu ett steg i samma riktning för myndigheterna. Halef Halef har varit med från första början, han var med och startade fotbollslaget Syrianska FF, byggde upp kyrkan från grunden när folkgruppen anlände till Sverige och Södertälje för drygt 35 år sedan.

Under de senaste tio åren har han drivit utvecklingen av syrisk-ortodoxa kyrkan i modern riktning. Som ordförande för ett av de båda syrisk-ortodoxa kyrkostiften med 22 kyrkor över landet och säte i Södertälje, har han arbetat hårt och envetet för att ersätta den svårkontrollerade gåvoekonomin med kyrkoavgift, biskopen har sen 2012 fått en lön på papper som han nu måste deklarera för.

Gripandet i tisdags var ett svårt bakslag. Nu återstår att se vad åklagaren har att komma med - inte bara mot Halef Halef utan mot raden av de toppnamn inom den syrianska rörelsen som varit föremål för Tore 2-insatsen.

Annons
Annons
Annons