Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Korsvandring under långfredagen

Flera hundra personer, från drygt 15 olika kyrkor, samlades på långfredagen för att tillsammans genomföra en korsvandring genom stan.

Annons

– Det känns bra att gå med i den här korsvandringen. Det känns som att vi är en del av det Jesus gick gå igenom, säger Manuela Botros som tillsammans med Sanna Korkis gick i täten av det långa slingrande tåget.

De bar tillsammans på det plakat som symboliserar det 14:e, och sista, steget som Jesus tog. Långfredagen är en sorgens dag och Manuela konstaterar att känslorna just den här dagen är dämpade.

– Man känner sig lite ledsen, han gjorde allt det här för oss, konstaterar hon under promenaden från Sankt Ansgars kyrka ner mot Marenplan där en gudstjänst väntar.

Men längs korsvandringens väg över Mälarbron, förbi S:ta Ragnhilds kyrka, över torget och längs gågatan blir det också flera stopp. För varje av de 14 stegen stannar processionen för att lyssna till bibelcitat.

Årets påskhelg är speciell, i år infaller nämligen den katolska påsken med den ortodoxa påsken. Det har resulterat i att församlingsmedlemmar från drygt 15 av Södertäljes kyrkor finns representerade i vandringen där en grupp män tillsammans bär fram ett stort kors av trä. Det är svårt att uppskatta antalet personer, men Manuela Botros och Sanna Korkis är nöjda med att så många velat delta

– Det här är första gången vi gör det här och jag tycker det är väldigt bra uppslutning. Jag hoppas det kommer att bli av fler år, då blir vi säkert ännu fler, säger Manuela.

Efter långfredagens korsvandring väntar nu en ”mellandag” i påskhelgen. Men redan under natten till söndag börjar kyrkornas högtidliga firande av Jesus uppståndelse.

Annons
Annons
Annons