Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kerimo kräver skärpta straff för illegala trafikskolor

Skärp straffen för den som övningskör utan tillstånd, och låt bara trafikskolor ha bilar med dubbelkommando. Nu vill Yilmaz Kerimo ha åtgärder från regeringen för att stoppa de svarta trafikskolorna.

Annons

Det finns 6 000 fordon med dubbelkommando i Sverige, men bara hälften av dem har tillstånd för att övningsköra.

Den siffran lyfter Yilmaz Kerimo, S-riksdagsledamot från Södertälje fram i en skriftlig fråga till infrastrukturministern Anna Johansson, S.

Han stöder sig på uppgifter från Sveriges Trafikskolors Riksförbund som menar att det finns problem med illegala trafikskolor över hela landet. Trafikskolor som saknar tillstånd från Transportstyrlesen, inte har utbildade trafikläikare eller betalar avgifter och skatter.

Det är ett problem för de lagliga trafikskolorna som drabbas av osund konkurren.

Men skolorna utgör också en fara för båede elever och trafiken i allmänhet efters om många förare är oseriösa, menar han.

Nu vänder han sig alltså till infrastrukturministern Anna Johansson, S, och vill ha åtgärder.

"Vad avser statsrådet att vidta för eventuella åtgärder så att de seriösa trafikskolorna skall kunna fungera och därmed trafiksäkerheten för alla förbättras?", undrar han.

Bland de förslag han själv lyfter finns skärpta straff för den som övningskör utan handledartillstånd, samt att bara registrerade trafikskolor får ha bilar med dubbelkommmando.

Dessutom tycker han att regeringens förslag om att bevilja studielån för körkortstagning ska arbetas om så att bara den som går vid en trafikskola med tillstånd från Trafikverket ska kunna ta lån.

Läs även: Kerimo fick svar om illegala trafikskolor "Kanske kunde varit lite mer konkret"

[+] För dig som är pluskund: "Svarta trafikutbildningar ökar explosionsartat och det är tydligt i Södertälje"

[+] För dig som är pluskund: Ekobrottsmyndigheten vill stoppa de olagliga trafikskolorna – "Eleverna utsätts för risker"

[+] För dig som är pluskund: Trafikskoleägaren: "Det här är branschen som gud glömde"

[+] För dig som är pluskund: Åklagaren utreder flerårig svart trafikskola – kopplingar finns till Södertälje

Annons
Annons
Annons