Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här sorteras tusentals paket till LT-klappen

Stort men roligt jobb att sortera LT-klappar: "Fint att så många vill hjälpa till".

Annons
Maria Holmgren, diakon i Södertälje församling, ledde arbetet med att sortera och fördela LT-klapparna på Pingstkyrkan. 1 756 klappar hade de att sortera.

”Det är saligare att giva än att taga”, sa Jesus. LT var med i Pingstkyrkan när Södertäljebornas givmildhet skulle sorteras.

Bland diakoner från svenska kyrkan och medarbetare från Gåvorna står Pingstpastor Sten-Gunnar Hedin och ler.

– Det är fint och glädjande att så många vill hjälpa till. Men tyvärr är det så att behoven har ökat, säger han.

Personal från Telge tillväxt har just burit klapparna från LT:s redaktion, från Tom Tit och från SSK – och kyrkbänkarna i stora kyrkosalen fylls upp med kartonger som är fulla av LT-klappar.

När den officiella insamlingstiden var över hade 1 756 LT-klappar samlats in, varav 502 från SSK samt presentkort av ett värde på minst 8 500 kronor.

– Förut har det kanske känts enklare att ge bort till behövande i andra länder, då man inte velat se behoven här hemma. Så initiativet, och genomslaget, för LT-klappen är väldigt bra för många här i stan, säger Sten-Gunnar och går vidare till Pingstkyrkan stora projekt, matkassen.

Pingstkyrkan har under de senaste fem åren bidragit med en välfylld matkasse till behövande. I år blir det cirka 250 stycken i ett ekonomiskt samarbete med Svenska kyrkan.

– Vi har delat upp arbetet. Vi (Södertälje församling och Gåvorna) sköter sorteringen och fördelningen av LT-klapparna medan Pingstkyrkan fyller matkassarna, säger Maria Holmgren, diakon i Svenska kyrkan.

Hon visar olika kategorier, olika åldrar. En del paket ska följa med matkassar, en del ska delas ut i S:ta Ragnhildsgården på julafton eller lämnas ut till härbärget och till olika boenden.

– Och vi kommer att skicka en del till S:t Afrems församling också, att ge till nyanlända flyktingar, förklarar Maria Holmgren medan hon lånar ut sina glasögon till Sanna Hillebring.

– Jag ser inte vilken storlek det är, förklarar hon.

En del paket måste tyvärr öppnas visar det sig, de klappar som det inte står ålder eller storlek på.

– Men de öppnade klapparna kommer vi ha en egen samling för. Det är meningen att de som inte har råd att köpa ska få komma in här och slå in egna och ge till sina anhöriga, förklarar Maria Holmgren.

Kenneth Persson tittar fram med ett stort leende. Han jobbar på Svenska kyrkans Gåvorna och är alltid engagerad när det arrangeras julfest på S:ta Ragnhildsgården.

– Det betyder jättemycket för många människor och det kommer att vara så roligt att få vara med och dela ut klapparna på julafton till de som kommer. Det här ger effekt, lita på det, säger han och ler stort och sorterar ännu ett snyggt paket i rätt låda.

SER FRAM EMOT JUL. Kenneth Persson, som normalt jobbar på Gåvorna, ser fram emot att få dela ut julklappar på julfesten på S:t Ragnhildsgården.
FÖRDELAR. Leyla Cicek och Madelen Awanees var två av de som jobbade med att läsa på paket och fördela och sortera LT-klappar.

Mer läsning

Annons