Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Halef kämpar för assyrier/syrianer som minoritet

– Mitt intryck är att syrianerna i Turkiet kommer att få status som minoritetsgrupp, säger Södertäljebon och riksdagsmannen Robert Halef (KD).

Annons

Robert Halef mötte på måndagen det turkiska parlamentets talman Cemil Cicek.

Turkiet ska få en ny grundlag. Kommittén som skriver den leds av just Cicek. I den nya författningen kommer vissa folkgrupper att få minoritetsskydd. Robert Halef hoppas att assyrier/syrianerna ska bli en av dem.

– Jag träffade Cicek under en timme och hade en öppen och rak diskussion. Det verkar finnas en ny förståelse för syrianernas intressen. I dag är vi diskriminerade och har stora problem. Bland annat har våra kyrkor och kloster hotats och vi beskrivs som förrädare i vissa av skolans historieböcker. Men om vi ges minoritetsstatus skyddas vår kultur. Det skulle säkra att den kristna assyr/syrianska gruppen inte assimileras och försvinner i Turkiet, säger Robert Halef.

Han själv är, såvitt han vet, den ende europeiske parlamentariker som kommit till Turkiet för att tala för assyrier/syrianernas sak. I dag fortsätter han agitera för sin sak vid ett möte med ordföranden för det turkiska parlamentets utrikesutskott och landets representant i Europarådet.

Mer läsning

Annons