Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Annons

Halef brast i rätten: "Så många osanningar"

+
Läs senare

Under åklagarens långa sakframställan brast det till slut för Halef Halef:– Det är så många osanningar som sägs, ropade han från sin plats i rättssalen.

Den 3 februari i fjol slog polisen till mot S:t Petrus Paulus Syrisk-ortodoxa kyrka i Hallunda, mot kyrkoordförande Halef Halefs villa i Norsborg, mot arbetsförmedlingen i Södertälje och Botkyrka samt ett flertal andra misstänkta.

”Kyrkohärvan” var på upprullning och en lång utredning tog vid med många förhör innan åtalet väcktes den 22 oktober. Och i går var det så dags för rättegångsstart. Totalt 40 dagar är inplanerade och rättegången beräknas vara avslutad i tingsrätten 29 april.

17 personer står åtalade för grovt bedrägeri och grovt bidragsbrott. Sju av de åtalade är Södertäljebor.

Totalt misstänks de ha lurat arbetsförmedlingen och försäkringskassan på 6 129 266 kronor men om tillslaget inte skulle ha skett hade brottssumman uppgått till 8,7 miljoner under beslutsperioden.

Det rör sig om 14 personer med särskilda anställningsstöd, lönebidragsanställningar eller Fas 3, som enligt åklagaren Eva Wintzell, inte befunnit sig på arbetsstället. Pengarna från AF och FK har gått in på tre föreningars konton.

De tre föreningarna har varit ramen för brottsligheten, menar åklagaren. Två av dem har huserat i kyrkan i Hallunda, en i ett grannhus.

– Två av dem har inte bedrivit någon verksamhet utan skapats enbart för att få bidragspengar, säger kammaråklagare Eva Wintzell.

Kyrkoledaren Halef Halef, 66, har haft ensam tillgång till alla föreningarnas bankkonton. Tillsamman med två andra medåtalade är han huvudman i målet. Han har varit ordförande i två av föreningarna och kassör i en.

Han misstänks även för urkundsförfalskning, åklagaren menar att han förfalskat andras namnteckning på protokoll.

– Flera personer som står som styrelseledamöter har inte haft vetskap om föreningarnas existens, säger Eva Wintzell.

De båda andra huvudmännen är dels en 82-årig man från Norsborg, som varit kassör i en av föreningarna samt en 36-årig festfixare som drivit kyrkans festlokal där bröllopsfester och andra fester anordnats.  Han har även varit ordförande i en av föreningarna, men uppgett i polisförhör att det var Halef som bad honom vara det och att de aldrig haft några möten.

”Halef Halef är en person som jag och flera andra inte skulle säga nej till, han är en person som jobbat inom kyrkan länge, man litar på honom”, svarade den 36-årige festfixaren när polisen undrade varför han ställde upp och skrev sig som ordförande.

Kort efter ska Halef ha fixat föreningens bankkonto.

– Halef Halef är en mycket känd person inom den syrianska världen, inte bara i Sverige, även utomlands, sa åklagare Eva Wintzell under sin sakframställan som beräknas ta 2,5 rättegångsdagar i anspråk.

Till skillnad från de övriga är Halef Halef åtalad på alla 17 åtalspunkter. Det handlar om grovt bedrägeri, urkundsförfalskning och grovt bidragsbrott. Sedan 2001 har Halef Halef varit sjukpensionerad och fått full sjukersättning.

– Det betyder att han bedömts sakna arbetsförmåga helt och inte ens kan rehabiliteras, säger Eva Wintzell, som menar att detta i själva verket är bidragsbrott.

Hon räknade inför rätten upp Halefs alla uppdrag:

Vd i Norsborgs centrum AB, ordförande i tv-kanalen Suryouyo Sat, ordförande för ett av landets två syrisk-ortodoxa stift – det patriarkala ställföreträdarskapet med cirka 25 församlingar runt om i landet. församlingsordförande i kyrkan i Hallunda, ordförande för Syrianska nätverket i Sverige (inte att förväxla med ett visst kriminellt nätverk), representerar Arameiska/syrianska kultur- och idrottsföreningen samt sitter i styrelsen för Syrianska fastighetsbolaget AB.

Alla dessa uppdrag har tagit mycket kraft i anspråk, menar åklagaren.

– Den tid han lagt på detta påstår vi utgör heltidsarbete, säger åklagaren som menar att Halef Halef fått 1 208 970 kronor felaktigt utbetalt i sjukersättning han aldrig skulle ha haft.

Eva Wintzell gick vidare i sin sakframställan och lyfte fram Halef Halefs ekonomi.

– Åren 2010 till 2014 har han haft en redovisad inkomst på mellan 150 000 och 160 000 kronor per år. Samtidigt har han köpt aktier för över 13 miljoner kronor och ägt 19 bilar under perioden. Hans hustru har under samma period ägt tio bilar. Ytterst få korköp har gjorts från parets kontokort, vilket tyder på att det betalas på annat sätt, säger hon. 

Hela dagen var vigd åt åklagarens sakframställan, Halef Halef och de andra får komma till tals först på fredag.

Men Halef Halef kunde inte bärga sig och avbröt under eftermiddagen åklagaren genom att säga:

– Det är så många osanningar som sägs!

Men rättens ordförande, den pensionerade chefsåklagaren Rickard Ljungqvist, tystade Halef och lät åklagaren fortsätta.

Men efter rättegången tillbakavisar Halefs advokat Henrik Olsson Lilja åklagarens uppgifter om miljonköpen av aktier.

– Det är en helt irrelevant uppgift i det här målet. Folks privatekonomi har inget med det här att göra. Vår position är att allt det här beror på att arbetsförmedlingen är överbelastad och saknar resurser. De placerar ut folk utan att göra uppföljningar. Men jag kommer att prata mer om det på fredag, säger han.

Många härvor

Under den myndighetsgemensamma insatsen Tore 2 har flera härvor avslöjats.

Assistanshärvan: Är avslutad efter att 34 personer kopplade till assistansbolaget Elma dömts i hovrätten för grovt bedrägeri och grovt bidragsbrott mot försäkringskassan. Pågick i 80 dagar i tingsrätten, lika länge i hovrätten.

Hemtjänsthärvan: Sveriges dyraste och kanske längsta rättegång, 32 personer kopplade till hemtjänstbolaget Jome med vd Silva Gunduz i spetsen åtalades i april i fjol för att ha försökt lura Södertälje kommun på miljonbelopp. Tingsrättsförhandlingen beräknas bli klar i juli i år. Sen väntar en ny omgång i hovrätten.

Kyrkohärvan: 17 personer åtalade för att ha lurat AF och FK på miljonbelopp. Beräknas ta 40 dagar.

Annons
Annons
Annons