Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyra döms för rasistattack

Fyra unga män döms för misshandel, olaga hot och olaga tvång mot en muslimsk kvinna i Hovsjö den 17 november 2011. Attacken på kvinnan hade inslag av hatbrott och rasism.

Annons

Kvinnan, som bär slöja, har berättat att hon hade handlat mjölk på affären i Hovsjö, när plötsligt ett gäng yngre män attackerade henne på väg hem. En av dem sparkade en fotboll hårt i ryggen på henne. När hon försökte undkomma dem, sprang de i kapp och slog henne med såväl öppen som stängd hand, spottade på henne och skrek rasistiska tillmälen. En av dem tog ett grepp och tvingade upp hennes mun och spottade i munnen. Det hela höll på i tio minuter innan hon kom hem och ringde polisen som snabbt anlände. Hon pekade då ut männen. Liksom ett par av hennes landsmän också gjorde.

De åtalade har nekat, deras försvarare har påtalat att det DNA som påträffats i spottloskorna på sjalen kom från andra.

Tingsrätten finner dock att det är bevisat att de fyra männen utfört handlingarna. Rätten anser att behandlingen av kvinnan är ”anmärkningsvärd” med inslag av ”hatbrott och rasism”.

Två av dem, 17 och 18 år gamla, döms till skyddstillsyn. Två andra, 16 och 17 år gamla, döms till 60 timmars samhällstjänst. Alla ska gemensamt betala 27 300 kronor i skadestånd till kvinnan.

Annons
Annons
Annons