Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Festandet som blir en sjukdom

Vågar du säga till om du misstänker alkoholberoende bland kollegorna eller i din bekantskapskrets?

Annons

Cecilia Svensson är nykter alkoholist sedan 2007. Hon har skrivit en bok och föreläser nu om sin väg från alkoholen. ”Nu när jag är ute med kollegor och vi beställer in vår fjärde dricka, de öl och jag vatten, blir de förvånade och ifrågasätter mitt vattendrickande. Visst är det märkligt?” undrar Cecilia.

Alkoholism är inte bara missbrukaren på parkbänken eller drickande bland ungdomar. Alkoholismen finns bland oss, menar nyktra alkoholisten Cecilia Svensson.

Hon tyckte om drinken hon fick på sin biljett på en fest. Hon var då 16 år och fick även pojkvännens drink. Det var Cecilia Svenssons första drinkar. Några år senare, på en kryssning, såg hon när herrarna drack whisky till sitt kaffe.

– Det gjorde intryck på mig och jag köpte en flaska som jag sedan satt hemma och övade på. Jag hällde lite whisky i ett glas och mycket vatten. Det var inte gott, men det gick ned. Allt efter ökade mängden sprit, berättar Cecilia som då bodde i Södertälje.

LT träffar henne när hon är i sin gamla hemstad för att hålla en föreläsning om hur hon lyckades besegra missbruket. Cecilia berättar att bilden vi har om alkoholister, att det är de som sitter på parkbänken, är felaktig.

– De är bara en bråkdel av landets kanske 900 000 alkoholister. De flesta har ordnade arbeten som de sköter exemplariskt, ofta för att dölja sitt missbruk. ”Aldrig har någon i mitt arbete märkt av mitt drickande”, det kollektiva blundandet gör att ingen ser, säger hon och berättar att alkoholen är lättare att dölja än narkotika:

– Kroppen klarar av alkohol under längre tid jämfört med andra droger och därför märker man inte av det så fort.

Under de första åren förstod Cecilia inte att hon var alkoholiserad. När hon sedan insåg problemet ville hon inte acceptera det.

– Nej, då var jag ju tvungen att sluta och det ville jag inte. Jag är övertygad om att jag har en allergi mot alkohol som gör att min kropp upplever något positivt av alkohol, säger hon.

Men varför då sluta överhuvudtaget?

– Det går bara nedför och utför. Det blir värre och man vill dricka mer och mer, säger Cecilia som tidigare hade försökt sluta många gånger och som först efter 23 år lyckades vända trenden:

– 27 juni 2007 körde jag och hämtade min dotter från förskolan, med alkohol i kroppen. Jag hade lovat mig själv att aldrig göra så och nu bröt jag mot mina egna värderingar. Det var oacceptabelt. Jag la av helt.

Två år tidigare hade Cecilia lyckats sluta i åtta månader. Under en fest tog hon ett glas vin. Veckan därpå tog hon två och snart var karusellen i gång igen.

– Det är mycket lättare att inte dricka alls än att dricka lite. Säg aldrig, verkligen aldrig att du bara ska ta ett glas, förklarar Cecilia.

2011 kom hon ut med sin rosade bok ”Det är hur enkelt som helst, det är bara att förändra hela sitt liv!”. En bok där hon vill förändra synen på alkoholism.

– Jag var sjuk och började skriva på boken, men slutade när tid inte fanns längre. När jag sedan fick mejl från intresserade, fortsatte jag skrivandet. Det är det minsta jag kan göra för att hjälpa andra, avslutar Cecilia.

Sommartid säljs det mer

Försäljning: Alkoholförsäljningen ökar i hela landet med fem till tio ­procent under sommar­månaderna. Det sker i samband med semest­rarna och att vi träffar släkt, vänner och bekanta och umgås, kanske över grillen.

Annons
Annons
Annons