Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fem kvinnor kan begäras häktade i dag

I dag begär sannolikt kammaråklagare Eva Wintzell de senast fem gripna i kyrkohärvan häktade. Samtidigt säger Halef Halefs advokat att hans klient fått förnyade krafter i häktet.– Han är fast förvissad om att förklara hur saker och ting gått till.

Annons

Av de fem personer som greps i tisdags misstänkta för inblandning i bedrägerihärvan knuten till kyrkan i Hallunda, är fyra Södertäljebor och en från Norsborg. Samtliga fem är kvinnor.

De förordnades i går offentlig försvarare. I dag avgör Eva Wintzell vid internationella åklagarkammaren i Stockholm om hon ska begära dem häktade.

– Det blir i så fall på eftermiddagen, säger hon.

Totalt sitter nu tolv personer frihetsberövade – sju av dem häktade – misstänkta för grova bedrägerier, för att ha lurat främst arbetsförmedlingen men även försäkringskassan på bidragspengar.

Enligt uppgift till LT ska de ha varit så kallade stödpersoner som via Kyrkan och arbetsförmedlingen fått sysselsättning vid minst två föreningar som huserat i kyrkans lokaler. Totalt 3,8 miljoner kronor i bidragspengar ska ha betalats ut.

Ytterligare två personer – båda anställda på arbetsförmedlingen – har hörts men släppts.

– Misstankarna är inte avskrivna, säger Eva Wintzell.

En av de häktade, Halef Halef, ordförande för det ena syrisk-ortodoxa stiftet (patriarkala ställföreträdarskapet) samt för församlingen S:t Petrus och S:t Paulus församling i Hallunda har av polisen pekats ut som härvans huvudman.

Enligt Halef Halefs försvarare, Henrik Olsson Lilja, är hans klient dock fullt inställd på att reda ut vad han anser vara ett missförstånd.

– Han är fortfarande i chock, men den har börjat släppa nu. Han är fast förvissad om att förklara för polisen, som vi menar inte fått helt rätt bild, hur saker och ting gått till. Han förnekar bestämt brott och vill bevisa sin oskuld.

Hur mår din klient i häktet?

– Han är såklart förbannad, ledsen och chockad över det här. Han har satsat hela sitt liv på att hjälpa människor och så hamnar han i det här.

– Men vi menar att polisen inte fått rätt bild, och eftersom han lever i förvissningen om att kunna förklara hur det egentligen gått till, har han fått ny energi av det, säger Henrik Olsson Lilja.

Mycket tyder dock på att häktestiden kan dra ut på tiden. Till skillnad från övriga misstänkta, som häktades i två veckor, så häktade domstolen Halef Halef i en månad med restriktioner. Det betyder att han inte får ta del av media eller personer utanför häktet.

Riskerar det här bli ännu en långdragen häktning som vi sett i de andra målen?

– Så behöver det inte bli, Det är alltid svårt att sia om sådant.

Annons
Annons
Annons