Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Expert: "Hedersbrott begås i Södertälje"

Maria blev misshandlad av sin mamma som liten, bortgift som 17-åring och hölls instängd av sin man. Hon berättar om en värld av begränsningar för assyrier/syrianer där familjens rykte står på spel och den som inte anpassar sig blir utfryst.

Annons

Maria, som egentligen heter något annat, kom till Sverige från Libanon som liten. Hon anpassade sig snabbt, vilket hennes familj inte tyckte om.

– Ju mer jag kom in i det svenska samhället desto mer hatisk blev min familj och jag fick ta emot mer skit hemma. Samtidigt blev jag kallad utlänning av svenskarna. Det kändes inte som att jag platsade någonstans, säger hon.

Som 17-åring blev hon bortgift med en man över 30 och födde så småningom en dotter. Men hon fick inte lämna sitt nya hem ens för att hälsa på sin familj. Till slut lyckades hon fly, men dottern är kvar i Södertälje.

– Jag är fri men ändå inte för jag kan inte gå vidare eftersom jag vet att min dotter är kvar i den assyrisk/syrianska världen och dess förtryck, säger Maria.

Hon är inte ensam. Elisabeth Massi Fritz vars advokatbyrå i Södertälje är specialiserad på hedersrelaterade brott säger att hedersproblematiken finns här.

– Jag möter många unga flickor och kvinnor som lever ett dubbelliv, ett hemligt liv där de låtsas vara fria och ett liv där de snarare är begränsade, säger hon.

Chatta med LT:s tidningschef Katrin Säfström i dag tisdag mellan klockan 12 och 14.

Läs mer i tisdagens papperstidning. Köp ett digitalt lösnummer här.

Annons
Annons
Annons