Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Ett grovt brott man satt i system"

Polisens razzia mot Arbetsförmedlingen och Syrisk ortodoxa kyrkan fortsatte under onsdagen. Av de tio personer som gripits sitter nu åtta anhållna.

Annons

Åklagare Eva Wintzell, som hade fullt upp med frågor, kommenterade tillslaget från tisdagskvällen. Det handlar om ett misstänkt bedrägeri mot Arbetsförmedlingen i Södertälje och mot Försäkringskassan:

– Utredningen tyder på att de inte arbetat för föreningarna och att bidragen alltså betalats ut felaktigt. Jag menar att det misstänkta brottet är grovt eftersom man satt det hela i system.

Förhör pågick under onsdagen och av de nio som greps på tisdagskvällen anhölls sedan sju misstänkta för grovt bedrägeri. En person har även gripits och sitter nu anhållen misstänkt för grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott.

– Häktningsförhandlingarna kommer att ske i Flemingsberg på torsdagen, och möjligen på fredagen. Och det handlar framför allt om Botkyrka, om kopplingar till Syrisk ortodoxa kyrkan där, fortsätter Eva Wintzell.

Hon bekräftar att polisen varit inne i kyrkan i Botkyrka och att de bedrägerier man misstänker har kopplingar mellan kyrkan och föreningar.

– Det här tillslaget har varit planerat en tid, det är många olika aktörer inblandade och det gäller att få till det. Men observera att det handlar om två olika förundersökningar, en om bedrägeri och en om skattebrott.

På frågan om vi kan vänta oss fler gripna svarar Wintzell:

– Det pågår förhör, vi har en del inhämtat material. Mer kan jag inte säga.

Kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S) valde sina ord noga när hon skulle kommentera den polisinsats som, återigen, pågår i staden.

– Jag kan inte ha någon annan åsikt än att vi välkomnar polisens arbete.

– Det är ingen överraskning för oss, även om jag inte har mer information än någon annan. Vi vet att en stor polisinsats pågår och det har den gjort länge, och vi tycker att polisens arbete är bra, att den ger resultat.

Hur ser du på att man gjorde tillslag mot Arbetsförmedlingen i Södertälje?

– Jag kan inte säga något om det. Det är en myndighetsgemensam satsning där bland annat Försäkringskassan, Skatteverket och just Arbetsförmedlingen ingår.

Lars Byström, presstalesman vid länskriminalpolisen i Stockholm var förtegen under onsdagen:

– Jag har inga uppgifter om den senast gripna. Men det här är en utredning som just är påbörjad i det här skedet, och vartefter vi håller förhör kommer det att hända nya saker.

På frågan varför det synts ovanligt många polisbilar inne i Södertälje centrum, svarar han:

– Det är väl bra. Vi ska vara nära medborgarna. Mer kan jag inte säga.

Boel Godner (S), kommunstyrelsens ordförande.
Annons
Annons
Annons