Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

50 miljoner extra till Södertäljes skolor

Trots hot om stora besparingskrav nästa år och tidigare oenighet i kommunfullmäktige flaggar nu kommunledningen för att Södertäljes skolor och förskolor ska få ytterligare 50 miljoner i anslag redan i år.

Annons

Satsningen ska finansieras av ökande skatteintäkter. Frågan om hur mycket pengar som ska satsas på skola och förskola har varit omdiskuterad den senaste tiden trots att det i grund och botten råder enighet mellan blocken. Kommunledningen har tidigare lagt fram förslag som innefattar 35 miljoner till skolan, medan Alliansen vill att ytterligare 15 miljoner ska vara öronmärkta för förskolan.

Men nu verkar man plötsligt vara överens. På debattplats i måndagens LT utlovar kommunalråd Anders Lago (S) tillsammans med Susanne Bergström (s), Ewa Lofvar Konradsson (mp) och Staffan Norberg (v) att satsningen på totalt 50 miljoner kommer att bli av.

Samtidigt har LT tidigare berättat att kommunen måste spara 240 miljoner nästa år.

Enligt Anders Lago är dock de siffrorna missvisande.

– Skatteintäkterna ser bättre ut för 2010, så vi ligger inte alls på den nivån längre, läget ser betydligt bättre ut, säger han.

Kommunen räknar med att skatteintäkterna kommer att öka med drygt 100 miljoner under 2010. De räknar också med att få in 60-70 miljoner kronor i så kallad kostnadsutjämning på grund av att det i Södertälje bor många som är i behov av försörjningsstöd. I de tidigare besparingskraven låg också ett underskott på 30 miljoner som kan räknas bort. Samma sak gäller för det beräknande överskottet på 50 miljoner.

– Då återstår bara 2-3 procent i besparingar för nästa år, konstaterar Anders Lago.

Enligt den senaste prognosen från SKL, Sveriges kommuner och landsting, ligger Södertälje just nu på plus 55 miljoner i skatteintäkter, och det är av dessa pengar man nu tar av till skolsatsningen.

Hur de 50 miljonerna kronorna ska fördelas bestämmer nämnderna. På vissa skolor kan det ökade anslaget innebära att man slipper göra nedskärningar, på andra kan det betyda ökade resurser i form av personal.

– Allt beror på hur skolorna hanterat ekonomin, säger Anders Lago.

Marita Lärnestad (M) är nöjd med att kommunledningen ändrat sig i frågan om de extra 15 miljonerna.

– Det är glädjande att de tagit våra tankar till sig, säger hon.

Har kommunen råd med en sådan satsning i nuläget?– Vi har dåliga resultat i skolorna, och därför måste vi satsa oss ur det här. Har vi råd med 35 miljoner så har vi råd med ytterligare 15 miljoner, säger Marita Lärnestad.

Frågan ska först upp igen på kommunstyrelsen på fredag för att sedan avgöras i kommunfullmäktige den 24 maj.

Annons
Annons
Annons