Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Afrikanskt besök på Hölös bajsreaktor

Kommunens arbete med kretsloppsanpassad avloppshantering har väckt internationell nyfikenhet. Just nu besöker en delegation från Botswana Södertälje för att se hur det fungerar i praktiken.

Annons

Botswana har två miljoner invånare på en yta större än Sveriges. Det ställs allt högre krav på en fungerande vatten och avloppshantering, vilket skapar problem på framförallt landsbygden, där avstånden mellan mindre samhällen är stort och där det blir oerhört dyrt att dra vatten- och avloppsledningar.

– Ett annat problem är att Botswana är ett land med väldigt lite vatten, säger Bogadi Mathargwane från Botswanas ministerium för mineral, energi och vattenresurser.

Därför skulle Södertäljes kretsloppsanpassade avloppslösning, med snålspolande toaletter, sluten tank och därefter hygienisering och återföring till jordbruksmark kunna vara en framkomlig väg.

– Vi har hört talas om tekniken men ville se hur det fungerar i praktiken -innan vi gör tummen upp. Men det här verkar vara ett steg i rätt riktning, säger Bogadi Mathargwane.

Studiebesöket är en del av ett projekt i Botswana som syftar till att driva på utvecklingen mot hållbara sanitetssystem. Det är lika delar finansierat av Botswanska staten och Sverige, genom Sida.

Annons
Annons
Annons