Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Festivalerna är värdefulla

Värdet av en lyckad festival är mer än ekonomiskt. Det visar forskningen.

Annons

Festligt. På Kringelfestivalen i fjol.

En festival är naturligtvis ett mycket omfångsrikt begrepp. Runt om i landet anordnas poesifestivaler, kulturfestivaler, pridefestivaler och festivaler för hela spektret av musikaliska genrer.

Till det kommer otalet lokala stadsfestivaler – som vår egen Kringelfestivalen här i stan.

För såväl de hitresta knallarna som lokala butiker och restauranger är festivalen först och främst en gyllene chans att öka omsättningen. När mycket människor är i rörelse ökar de potentiella kunderna.

Ekonomin är också i fokus för arrangerande Centrumföreningen, även om det är minst lika viktigt att Kringelfestivalen gör att besökare lär sig att uppskatta stadskärnans utbud och väljer att återkomma hit även när karuseller, scener och allehanda stånd har plockats ned.

För Södertälje kommun är målet större. Givetvis finns ett genuint intresse av att Kringelfestivalen ska bära sig ekonomiskt. Trots allt har man pumpat in tre miljoner kronor på två år för arrangemanget – därutöver har Destination Södertälje bidragit med halva den summan.

Men festivalen ska också ge andra mervärden. Dit hör att kommuninvånarna och turister ges andra upplevelser. Och att bidra till att bilden av Södertälje stärks innanför och utanför kommungränsen.

Forskare vid Handelshögskolan i Göteborg, på enheten Centrum för turism, har studerat vilka värden som en festival kan skapa vid sidan av dem som mäts i reda pengar.

De har valt att granska musikfestivalen Way out west i Sveriges andra stad. Och även om det finns stora skillnader mellan denna och Södertäljes Kringelfestival, går det att hitta gemensamma drag.

Forskarna har i sin avhandling lyckats med att sätta ett krontal på sådana saker som trivsel och miljöpåverkan – alltså sådant som inte normalt hamnar i en resultatrapport.

Dessa sociala, miljömässiga och kulturella värden inbegriper både plus och minus. Allt från spelglädje och lyckorusiga festivaldeltagare till klagomål från närboende om ljudnivåer och soptunnor som inte tömts i tid.

Slutsatsen blir, när alla effekter som en festival ger räknas med, att de sociala och kulturella effekterna har lika stor betydelse som de rent ekonomiska.

Med det i bakhuvudet – att en lyckad festival går att värdera i kronor och ören och att detta värde står i paritet med de rent ekonomiska – kan man konstatera att festivaler är viktiga för lokalsamhället.

Därmed är det bara att välkomna årets artister, andra festivaldeltagare och besökare. Ni har nu tre dagar på er att roa er och därmed skapa mervärde för Södertälje. Och till allas fromma – inte minst arrangören – ser det ut som om vädret hjälper till att höja värdet. Prognoserna talar om sol och värme.

Annons
Annons
Annons