Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det moderna biblioteket

För många böcker har lånats ut. Biblioteket stänger därför utlåningen för resten av månaden. Det låter som en skröna av Fritiof Nilsson Piraten, men det är sanning.

Annons
Böcker på bibliotek.

Det är biblioteket i Bromölla som nu stänger utlåningen. Det beror dock inte på att bokhyllorna gapar helt tomma. Det handlar nämligen inte om de vanliga fysiska böckerna med pärmar och blad, utan om e-böcker. Digitala böcker som kan laddas ned på datorer, surfplattor eller särskilda läsplattor.

I Bromölla lånade man under första delen av januari ut så många e-böcker att biblioteket stoppade utlåningen under sista veckan i januari, för att kunna hålla budgeten. Bromölla slog i utlåningstaket. I Stockholm har utlåningen av e-böcker ökat med 85 procent under 2012. I dag är ungefär en av tjugo böcker som lånas ut från Stockholms bibliotek en e-bok.

Ändå är detta rimligen bara början av en utveckling som kommer att accelerera under kommande år. Exemplet från Bromölla visar att vi fortfarande är långt ifrån att ha ett bra system för hur biblioteken ska hantera e-böcker i framtiden.

Det behövs en fungerande lösning på hur e-böcker och andra digitala medier ska kunna göras tillgängliga via biblioteken. Att begränsa biblioteken till att endast hantera pappersböcker och andra gammaldags medier innebär ett svek mot bibliotekens roll som en viktig del av kulturpolitiken och mot biblioteken som en dörr för kunskap och bildning också för dem som inte vill eller har råd att själv betala för tjänsterna.

Men samtidigt behöver de som producerar och står för innehållet i olika medier få betalt för sina tjänster. Med de gamla medierna fanns det naturliga begränsningar som gav uppenbara fördelar med att själv äga böckerna, framför att låna dem. Biblioteken kunde bara låna ut så många böcker som de köpt in. Böckerna slets också med tiden.

För användare var det också en tydlig skillnad mellan den bok du själv kunde köpa ny och den du lånade efter att tiotals, kanske hundratals, andra redan läst den. Dessutom var du tvungen att passa bibliotekets öppettider och själv, rent fysiskt, ta dig till biblioteket – som kanske låg flera mil bort – för att få tag på boken. Den e-bok du kan låna via biblioteket skiljer sig inte från den du kan köpa, förutom att lånetiden är begränsad.

Men skulle du vilja läsa den igen om ett år, går det att låna den igen och du märker ingen skillnad mot om du lånade den helt ny. Det moderna biblioteket är inte bara öppet dygnet runt och gör ingen skillnad om man bor mitt i staden bredvid länets största bibliotek, eller om man bor mil från närmaste biblioteksfilial. Så länge det finns en tillräckligt väl fungerande internetuppkoppling är tillgängligheten till världslitteraturen lika god.

Svensk biblioteksförening kommer att stödja Kungliga biblioteket med en halv miljon kronor för en förstudie om en nationell infrastruktur för e-böcker. Bra – för det krävs nog en nationell lösning. Den stora utmaningen är dock att åstadkomma en modell för fungerande e-boksmarknad, samtidigt som folkbiblioteksidén kan bibehållas till en rimlig kostnad för samhället. En bra lösning på den frågan är inte bara viktig för fortsatt fungerande bibliotek, utan en grund för att stimulera läsande också i framtiden.

Annons
Annons
Annons