Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hans tankar om Seyfo blev symfonisk sång

Bland assyrier/syrianer är han välkänd som musiker, sångare och tonsättare. Gabi Masso har även tonsatt en sång för Abeer Nehme. Nu ger han ut en sång om Seyfo.

Annons
Söker fred och samförstånd. Södertäljemusikern Gabi Masso har i december gett ut en sång om Seyfo och om de förföljelser som nu sker i Mellanöstern.

Redan under de tidiga tonåren började Gabi Masso spela synt med de främsta sångartisterna inom den assyrisk/syrianska folkgruppen. Han producerade

musik för andra och slog själv igenom som sångare med låten ”Marli Marli” 1999, något LT skrev om då.

Efter 20 års spel och sång på fester, två egna album och arrangering av konserter

trappade han ned till att bara arrangera konserter och att tonsätta mer egen musik. Och snart (2014) tonsatte han en sång för den libanesiska sångerskan Abeer Nehme.

– Det var en dröm att få göra musik till stora professionella, etablerade sångare i Mellanöstern. Det var via en god vän som jag fick kontakt med Abeer Nehme och det slutade med sången ”Shubqono” (Förlåt). Det var en ansträngande, men lärorik erfarenhet, säger Gabi Masso och fortsätter:

– Jag fick också en bekräftelse på att ingenting är omöjligt om man helhjärtat kämpar för något.

Gabi Masso var bara två månader när familjen lämnade Qamishli i Syrien och flyttade till Södertälje 1978.

– Musiken har alltid funnits i mig, ända sedan barnsben, men efter att jag fyllde nio ville jag mer spela själv och skapa, säger Gabi och minns att han alltid stannade till vid leksakssyntarna och spelade medan föräldrarna handlade vidare.

Gabis pappa uppmuntrade och köpte sonen en synt samt skrev in honom på Kulturskolan. Han ville att sonen skulle få en grundlig utbildning. Och snart tog kreativiteten över hos Gabi.

– Jag tog ut melodier på gehör och en av de första låtarna jag lärde mig var Europes ”The Final Countdown”. Men jag märkte att varje gång jag spelade något så spann jag vidare och började improvisera egna melodier. Kreativiteten var stor och hade jag inte gjort det inom musiken skulle det ha kommit fram inom konsten, säger Gabi Masso som också ritar och målar.

På Kulturskolan hade han svårt att hålla sig till sina läxor och ville alltid utveckla melodierna vidare, något han ångrar lite i dag.

– Ja, jag borde ha tvingat mig att följa läxorna bättre, det skulle ha utvecklat mitt spel mer vilket i sin tur skulle ha gjort att jag i dag kunnat skriva bättre och mer avancerad musik, säger Gabi som senare läste komposition och arrangering på Kulturama i Stockholm.

Efter sången med Abeer Nehme fick Södertäljemusikern blodad tand och ville göra mer. I samband med Seyfo 100 (det folkmord mot flera olika kristna folkgrupper som skedde

i Tur Abdin 1915), skrev Gabi Masso en text om ämnet som han också tonsatte. Sången ”B eshmo d kinutho” (I rättvisans namn) lät han producera i Libanon.

– Vårt folk söker ett erkännande på det som skedde 1915 och på det folkmord som sker än i dag, nu senast när ett 15-tal oskyldiga civila dödades i min födelsestad Qamishli 30 dec 2015. Och omvärlden är tyst. Jag menar att man måste arbeta på en internationell nivå för att nå detta erkännande och vi som folkgrupp måste enas och arbeta samstämmigt. Sången är översatt till arabiska och engelska för att nå fler av de som kan påverka, säger Gabi Masso.

När sången lanserades i december mottogs den mycket väl i sociala medier, med rätta. Gabi Masso har lyckats skapa en melodiform och en stämning nära den syrisk ortodoxa kyrkomusiken och den assyrisk/syrianska folkmusiken. Sången är baserad på skalorna huzam och bayyat och byggd på en vanlig långsam vals, men också på avancerade

sammansatta rytmer (17/8, 10/8 och 9/8).

– Carla Ramia har en fin röst. Hon är kunnig och professionell och lätt att samarbeta med. Hon är hemma i de flesta sångstilar i det området, men det är klart, hon är lärare i sång vid Kaslik-universitetet i Libanon. Carla har tidigare sjungit suryoyo, dock bara kyrkomusik. Det här är hennes första sång på suryoyo utanför kyrkosfären och jag är stolt över att ha varit den som har gjort det, säger en lättad Gabi Masso och drar en suck:

– Jag kunde inte inbilla mig att jag kan skriva text om ett sådant ämne, men de händelser som nu sker mot vårt folk i Mellanöstern har påverkat mig oerhört mycket

och gett mig inspiration att skriva.

Barberaren från Södertälje

Namn: Gabi Masso.

Ålder: 37 år.

Familj: Frun Lubna samt sonen Raphael, 4 och dottern Sophia, 1,5 år.

Bor: Ritorp.

Gör: Barberare och tonsättare.

Intresse: Musik.

Kuriosa: Tonsatte en sång för sångerskan Abeer Nehme i Libanon.

Aktuell: Har gett ut sången ”B eshmo d kinutho” (I rättvisans namn) med egen text och musik. Sången sjungs av den libanesiska sångerskan Carla Ramia och är dedikerad till de assyrier/syrianer som massakrerades under Seyfo 1915 i Tur Abdin (sydöstra Turkiet), men också för att uppmärksamma det som händer i dag mot kristna

i Mellanöstern.

Annons
Annons
Annons